Vlaardingse NOS-journalist komt vrij

NOS-journalist Robert Bas komt vrij. Dat heeft de raadkamer van de Rotterdamse rechtbank vrijdagmiddag besloten.

De Vlaardinger was donderdag in gijzeling genomen nadat hij als getuige weigerde de vragen van een onderzoeksrechter te beantwoorden. Robert Bas beriep zich op zijn verschoningsrecht als journalist, maar de onderzoeksrechter vond dat hij toch moest antwoorden. Hij werd daarom naar de cel gestuurd.

Drie rechters van de rechtbank in Rotterdam hebben die beslissing weer ongedaan gemaakt. "De vragen die u zijn gesteld, vallen onder het verschoningsrecht." De rechters verwijzen daarbij naar het Europees Hof.

Het draait allemaal om een afgeluisterd gesprek in het onderzoek naar de moord in 2014 op GGZ-directeur Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs. Robert Bas heeft telefonisch contact gehad met een bron. De onderzoeksrechter wilde meer weten over dat gesprek, maar de journalist heeft dat categorisch geweigerd.

Volgens zijn advocaat, Frank van Ardenne, is de uitspraak ook een hard oordeel voor de onderzoeksrechter. "Deze raadkamer zegt in feite dat hij de plank flink heeft misgeslagen. Daarnaast is het een signaal naar de Nederlandse wetgever dat het Europees Hof gewoon een stap verder is met de bescherming van journalisten."

Vrijdagochtend hebben ongeveer honderd journalisten een betoging gehouden bij de Rotterdamse rechtbank. Daarbij werd het belang van de persvrijheid benadrukt.

Organisator Marcel Haenen van NRC Handelsblad sprak van 'magistratelijk machtsmisbruik'. "Dit raakt niet alleen de journalistiek, maar de hele samenleving."

Robert Bas heeft de afgelopen nacht doorgebracht in het Huis van Bewaring in Middelburg. Na de uitspraak moest hij eerst terug naar Zeeland om zijn spullen te halen en daarna naar huis te gaan in Vlaardingen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: