nieuws

Dordtse school weerspreekt aantijgingen bekladding vanwege Zwarte Piet

Een onbekend persoon die zegt scholier te zijn van het Johan de Witt Gymnasium in Dordrecht, heeft de school beklad. Het gymnasium zou een sinterklaasfeest met Zwarte Pieten steunen. De actievoerder wil dat de school stopt met het sponsoren van een racistisch sinterklaasfeest en zich gaat inzetten voor een inclusieve samenleving. De directeur van de school zegt de bekladder niet te kennen en zich niet te herkennen in de beschuldigingen.
Op de muur van het Johan de Witt staat in rijm te lezen dat de actievoerder zich diep schaamt: "Mijn school sponsort racisme en is niet inclusief. Graag zou ik hierover praten, maar de school zal me haten."
De anonieme bekladder zegt meerdere malen geprobeerd te hebben om de kleur van Zwarte Piet bespreekbaar te maken op de school, maar zonder resultaat. "Ondanks dat ik vandalisme afkeur, zie ik geen andere mogelijkheid dan mijn boodschap op deze manier over te brengen", laat hij weten in een mail aan de redactie.
Wie voor de teksten die aangebracht zijn op het schoolgebouw, verantwoordelijk is, blijft vooralsnog onbekend. De bekladder en schrijver van de e-mail wenst anoniem te blijven. "Vanwege de extreem bedreigende reacties in zowel on- als offline media naar aanleiding van anti-racismeprotesten."
Ook de mail doet eerder denken aan een professioneel persbericht dan aan de brief van een teleurgestelde scholier. Aanvullende vragen beantwoordt de anonieme verzender niet.

'Discussie is niet makkelijk'

Het Johan de Witt Gymnasium ontkent dat er sprake is van een negatieve sfeer. Volgens schooldirecteur Hans Dekker heeft nooit iemand contact opgenomen met de school over het uiterlijk van Zwarte Piet. "Een discussie is niet makkelijk, in Nederland niet en op school ook niet, maar dan moet iemand zich wel opwerpen om die discussie te voeren."
Bij de sinterklaasviering op school loopt Sinterklaas rond met Zwarte Pieten en roetveegpieten. Dekker zegt open te staan voor een discussie daarover. De directeur weet niet of de dader van de bekladding een scholier van de school is of een actievoerder die niet eens op het Johan de Witt Gymnasium zit.
Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht spreekt van een 'schandalige actie'. "Wat je ook van Zwarte Piet vindt: van andermans spullen blijf je af", schrijft hij op Twitter.

Klassieke Zwarte Pieten

In Dordrecht lopen klassieke Zwarte Pieten bij de intocht van 16 november. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft al aangekondigd te gaan protesteren. Volgens de gemeente Dordrecht is er nog geen aanmelding van een demonstratie binnen.
Lees meer: Actie tegen Zwarte Piet bij intocht in Dordrecht
Lees meer: 'We zijn in Dordrecht nog niet toe aan roetveegpieten'
Afgelopen woensdag haalde de organisatie achter de intocht in Dordrecht de pagina met sponsoren offline, nadat Kick Out Zwarte Piet bedrijven en organisaties die op de pagina stonden benaderde met een mail.
Lees meer: Sponsorpagina Sinterklaasintocht offline na emails Kick Out Zwarte Piet

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl