nieuws

Oud-Beijerlander Ton L. jaren de cel in voor moord op moeder

Mona Baartmans
Mona Baartmans
De 61-jarige Ton L. uit Oud-Beijerland is veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens de moord op zijn moeder Mona Baartmans (79) uit Delft. Ook moet hij 40.000 euro terugbetalen die hij verduisterd had. Eerder was zestien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.
De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat Ton L. met voorbedachten rade zijn 79-jarige moeder heeft gewurgd. Dat gebeurde op 23 september 2018 in zijn auto, op de parkeerplaats van een verpleeghuis. Hij gebruikte een tiewrap om haar te wurgen.
L. heeft toegegeven dat hij zijn moeder heeft gedood, maar zei dat het in een opwelling was gebeurd. Hij wilde niet dat ze begon over de 40.000 euro die hij van haar rekening had gehaald en had vergokt, zei hij twee weken geleden op de zitting. Toen eiste justitie zestien jaar cel en tbs met dwangverpleging.
Lees meer: Justitie wil dat zoon van Mona Baartmans zestien jaar de cel in gaat voor doden van zijn moeder
De rechtbank vindt niet dat er sprake was van een impuls maar dat hij beheerst en berekenend heeft gehandeld. De rechter sprak van een lafhartige daad en dat het de verdachte ontbreekt aan berouw. L. is ook veroordeeld voor het wegmaken van het lichaam van Baartmans en verduistering.
Diezelfde nacht begroef L. het stoffelijk overschot van Mona Baartmans in een bos in Heinenoord. Ze werd vijf weken later gevonden na een tip. Lees meer: Gevonden lichaam Heinenoord is van Mona Baartmans