nieuws

'Straf die OM eist tegen advocaat Cornegoor is onwettig'

2010hamer.cropresize.1.jpg
2010hamer.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - De straf die het Openbaar Ministerie in het Rotterdamse havenschandaal eiste tegen advocaat Jacob Cornegoor kan wettelijk niet. Dat zei advocaat Mischa Wladimiroff, die Cornegoor vertegenwoordigt.
Volgens Wladimiroff is het op basis van het Wetboek van Strafrecht niet mogelijk een advocaat uit zijn beroep te zetten door valsheid in geschrifte.
Justitie loopt volgens hem vooruit op een wet die mogelijk nog gaat komen en die nog onderwerp is van politieke discussie. Alleen de Orde van Advocaten kan volgens hem op dit moment advocaten onder bepaalde voorwaarden uit hun beroep zetten.
Naast het verbod op het uitoefenen van zijn beroep van advocaat voor twee jaar, eiste het OM een taakstraf van 240 uur en een geldboete van 50-duizend euro.
Volgens het OM leenden de banken door bedrog van Cornegoor miljoenen aan het RDM-concern van Joep van den Nieuwenhuyzen. Deze leningen waren mogelijk door garanties van Willem Scholten, toen directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. Door het faillissement van RDM leden de banken en het Havenbedrijf een miljoenenstrop.
Cornegoor gaf zich uit als advocaat van het Havenbedrijf, maar was advocaat van Van den Nieuwenhuyzen. Overigens moet Scholten in maart voor de rechtbank verschijnen omdat hij door Van den Nieuwenhuyzen zou zijn omgekocht.