nieuws

Gefeliciteerd met Erasmus! Erasmusbrug kleurt groen-wit-groen

© Eric Fecken
Het is de geboortedag van Desiderius Erasmus. De Rotterdamse schrijver, filosoof, theoloog en humanist werd 553 jaar geleden in Rotterdam geboren. Ter ere van zijn geboortedag kleurt de Erasmusbrug maandagavond groen-wit-groen, de kleuren van de Rotterdamse vlag.
Ook is er nu een speciale Erasmus-route van 12 kilometer door Rotterdam, die langs plekken leidt die herinneren aan Erasmus en zijn gedachtegoed.
In Rotterdam dragen veel instellingen en gebouwen de naam van Erasmus. Het ziekenhuis, de universiteit, het Erasmiaans Gymnasium en de Erasmusbrug, die buiten Rotterdam wel eens 'De Zwaan' wordt genoemd, zijn de meest bekende vernoemingen. Vroeger heette metrolijn D en E de Erasmuslijn en aan de Coolsingel staat het Erasmushuis, ontworpen door Willem Marinus Dudok.
Bericht gaat verder onder de video
Het bekendste werk van Erasmus is Lof der Zotheid, een satirisch document waarin de schrijver het dwaze aan mensen belachelijk maakt. Naar dit werk is een Rotterdamse prijs vernoemd, de Lof der Zotheid-speld. Vorig jaar werd die uitgereikt aan Hugo Borst, voor het voortzetten van het gedachtegoed van Erasmus.
Naast de Laurenskerk, op het Grotekerkplein in Rotterdam, staat een standbeeld van Erasmus, gemaakt door beeldhouwer Hendrick de Keyser. Het is het oudste bronzen standbeeld van Nederland.
Erasmus was een buitenechtelijk kind en woonde zelf maar drie jaar in Rotterdam. Zijn ouders, een priester en zijn huishoudster, kwamen uit Gouda.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl