nieuws

Demonstratie tegen Turkse invasie verloopt rustig

Op de demonstratie op de Rotterdamse Binnenrotte tegen de Turkse invasie in Syrië zijn vrijdagmiddag zo'n twintig man afgekomen. Het protest verliep een stuk vreedzamer dan de vorige keer.
De demonstranten eisen onmiddellijke terugtrekking van alle Turkse troepen en hun jihadistische milities uit de bezette gebieden en Afrin. "Op deze manier willen we onze solidariteit tonen richting alle mensen die daar door worden geraakt", aldus Cem Lacin, Tweede Kamerlid namens de SP en tevens Rotterdammer.
Half oktober werd er ook gedemonstreerd tegen de Turkse invasie in Syrië. Toen liepen de protesten volledig uit de hand. Leden van de Koerdische en Turkse gemeenschap gingen met elkaar op de vuist. Drie agenten raakten gewond. Eén agent kneusde zijn pols en 23 mensen werden opgepakt. Mede daarom was er nu veel politie op de been. "Jammer dat het eigenlijk nodig is", zei een demonstrant, terwijl een ander toevoegde: "Het is eigenlijk bizar dat je het recht om te demonstreren niet altijd in veiligheid kan uitoefenen."
Lees meer: Boksbeugel, ploertendoder en schroevendraaiers bij demonstraties Turken en Koerden
Vrijdagmiddag bleef het echter rustig en luisterden de actievoerders onder meer naar een toespraak van SP-Kamerlid Sadet Karabulut en gingen ze in gesprek met geïnteresseerde voorbijgangers.
Daarmee gaven de demonstranten gehoor aan de oproep van de organisatoren, ROOD Rotterdam, Meme’s voor de Massa’s en Niet in Mijn Naam, om de demonstratie vooral gezellig te houden. "Met deze demonstratie willen we in Nederland solidariteit creëren en de Nederlandse en Turkse overheid oproepen tot actie", zei Tugay Filiz, woordvoerder van de demonstratie, woensdag voorafgaand aan het protest.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl