nieuws

Index 2010: Rotterdammers voelden zich iets veiliger

ROTTERDAM - Rotterdammers voelden zich vorig jaar iets veiliger dan in 2008. Dat blijkt uit de Veiligheidsindex 2010 die donderdag door burgemeester Aboutaleb is gepresenteerd.
Inwoners geven de stad op het gebied van veiligheid gemiddeld een 7,3, vorig jaar was dat 7,2. Het aantal veilige wijken is gestegen naar 36. De stad telt nog wel 6 probleemwijken.
Het is de negende keer dat de veiligheidsindex wordt gepubliceerd. In 2002 gebeurde dat voor het eerst, toen kreeg Rotterdam nog een schamele 5,5.
Vorig jaar zijn in vier zogenaamde ‘focuswijken' talloze maatregelen getroffen om de veiligheid te verbeteren. Dit heeft geleid tot zichtbare resultaten. In twee wijken, het Nieuwe Westen en het Oude Westen, steeg het cijfer substantieel. In Hillesluis en de Tarwewijk hadden de maatregelen nog geen effect op het veiligheidscijfer, beide wijken daalden. Een aantal wijken steeg fors. Beverwaard van 6,3 naar 7,2 en de wijk Delfshaven van 5,6 naar 6,7. Daarnaast daalden drie wijken tot de categorie probleem: Cool/Nieuwe Werk/Dijkzigt, Zuidplein en Bloemhof.
Met de Veiligheidsindex kan de gemeente de ontwikkeling van de sociale veiligheid in wijken, deelgemeente en de gehele stad volgen. Alle 63 wijken in de stad krijgen een cijfer variërend van 1 tot en met 10.
In dit cijfer zijn gegevens van politie, gemeentelijke diensten en de mening van in totaal 16.000 Rotterdammers samengevoegd. Het gaat dan om zaken als diefstal, drugsoverlast, geweld, inbraken, overlast, vandalisme, schoon en heel en verkeer.
Wat is uw gevoel over de veiligheid in Rotterdam? Is het verbeterd of vindt u het juist onveiliger? Vindt u dat de veiligheid in de afgelopen tien jaar sterk is verbeterd, zoals de index uitwijst? Laat het hieronder weten in ons forum!