Honderden Koerden in centrum Rotterdam voor demonstratie, acht aanhoudingen

In het centrum van Rotterdam was zaterdagmiddag veel politie op de been vanwege de geplande demonstratie van Koerden. Honderden mensen verzamelden zich op Plein 1940 om te demonstreren tegen de Turkse inval in het noorden van Syrië. Rond 16:30 uur was de demonstratie voorbij. De sfeer was af en toe grimmig, maar liep niet uit de hand. In totaal zijn er acht aanhoudingen verricht.

Rondom het plein waren ME-busjes aanwezig, politieagenten te paard en patrouillevoertuigen.

Demonstranten die spandoeken met zware stokken bij zich hadden, moesten deze stokken vanwege de veiligheid in eerste instantie inleveren. Daar waren de demonstranten het niet mee eens. "De politie belemmert onze demonstratie", riep een man door een megafoon. "Dat accepteren we niet!"

De politie besloot uiteindelijk alleen pvc-buizen als vlaggenstok toe te staan; zwaardere stokken werden wél in beslag genomen.

Rond 14:00 uur stonden een paar honderd man op Plein 1940. Een kwartier later werd de sfeer grimmiger, zag een verslaggever van Rijnmond. De demonstranten hadden naast spandoeken ook vlaggen bij zich.

Rond 14:25 uur begonnen zo'n vierhonderd tot vijfhonderd man aan een wandeltocht door de stad. Ze liepen via de Posthoornstraat naar de Boompjes en via de Schiedamse Vest terug naar Plein 1940. De demonstranten vroegen de politie om hen met rust te laten.

Voor tegendemonstranten was een vak aangewezen op de Wilhelminakade, op de Kop van Zuid. Als gevolg van de demonstratie moesten mensen in het centrum zaterdagmiddag tot 17:00 uur rekening houden met extra drukte, waarschuwde de gemeente.

Arrestaties

Om 15:30 uur waren de demonstranten na de wandeling door de stad weer terug op Plein 1940. Even daarvoor werd bij metrostation Leuvehaven één man door de politie aangehouden vanwege opruiing. Hij stond met een Turkse vlag tussen Koerdische demonstranten.

Kort na de terugkomst op Plein 1940 staken demonstranten op het dak van de hogeschool een rookbom af in de kleuren van de Koerdische vlag. Op een spandoek dat van het gebouw wappert stonden de woorden 'boycot Turkije'. De politie haalde onder luid gefluit het spandoek weg. Drie personen zijn voor deze actie aangehouden wegens illegaal vuurwerk.

Verder zijn vier mensen aangehouden omdat ze niet op de vooraf aangewezen tegendemonstratieplek stonden. Vier van de arrestanten zijn aan het einde van de middag weer heengezonden, de andere vier komen in de loop van de avond vrij, zegt de politie.

Koerdische regio

De Turkse inval in het noorden van Syrië is in een gebied dat daarvoor een autonome Koerdische regio was. Turkije begon vorige maand een offensief om de Koerden uit het grensgebied te verdrijven.

Turkije sloot een akkoord met Rusland en stelde de Koerden het ultimatum om zich uiterlijk afgelopen dinsdag uit het gebied terug te trekken. Dat was volgens Rusland aan het eind van die middag voltooid, maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak dat later tegen.

Door de militaire operatie zijn meer dan tweehonderd burgers omgekomen en 300.000 mensen op de vlucht geslagen. Het Turkse leger zou zich volgens Koerdische bronnen schuldig maken aan oorlogsmisdaden, waaronder het gebruik van verboden chemische wapens en het martelen en executeren van gevangenen.

Eerdere demonstratie

Een eerdere demonstratie van Koerden in het centrum van Rotterdam liep uit de hand. Half oktober gingen leden van de Koerdische en Turkse gemeenschap met elkaar op de vuist tijdens een demonstratie bij Rotterdam Centraal. Daarbij werden meer dan twintig demonstranten opgepakt en raakten verschillende mensen gewond.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws demonstratie Koerden
Deel dit artikel: