nieuws

Hotte couturier uit jaren 50 en 60 te zien in Schielandshuis

ROTTERDAM - Hot in de jaren 50 en 60 en alom erkend om zijn gewaagde ontwerpen: Carl Gellings alias Cargelli. Hij hield zijn eerste modeshow ooit in het Historisch Museum. Nu heeft de Rotterdammer er een overzichtstentoonstelling.
Hij was'hot' in de jaren vijftig en zestig: Carl Gellings, zoals Cargelli eigenlijk heet en timmerde in de jaren vijftig flink aan de weg in de modewereld. Hij werd ontdekt toen hij nog op de academie zat en had zijn eerste show, ruim zestig jaar geleden, in het Schielandhuis. Zijn werk werd alom gezien als gewaagd.
Cargelli zag tot zijn spijt dat de confectiemode en de spijkerbroek de couture verdrongen en hij sloot in 1974 zijn zaak. De ontwerper is nooit toegekomen aan het ontwerpen voor de confectie, het waren meestal welgestelde dames die bij hem aanklopten Hij werd directeur van de Vrije Academie, verhuisde naar Frankrijk waar hij nog altijd voor zijn vrouw ontwerpt.
Voor de tentoonstelling is in het Schielandhuis een ruimte ingericht door de jonge ontwerper, Bas Kosters. Hij laat zich inspireren door het werk van Cargelli en Fong Leng. Tijdens de Museumnacht op 6 maart zal Cargelli zelf bij de tentoonstelling aanwezig zijn ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag.