nieuws

Rotterdamse winkeliers balen van wegwerkzaamheden

Ondernemers aan de Kleiweg in Rotterdam-Hillegersberg vrezen voor de toekomst van hun zaak. Door werkzaamheden ligt de winkelstraat open.
Dat merken de ondernemers in de klandizie: "Ik heb al een personeelslid eruit moeten gooien omdat ik het niet meer kan opbrengen", zegt een bakker woensdag op Radio Rijnmond.
In de straat wordt van alles onder de grond vervangen als het riool, gas, water en stroomleidingen. Ook komen er nieuwe tramsporen, nieuwe tramhaltes en meer ruimte voor fietsers.
"De mensen in de buurt geven gelukkig wel gehoor aan onze zorgen. Er staat op verschillende apps: 'ga een keer naar het bakkertje toe anders hebben we 'm zo meteen niet meer', vertelt Bernadette Liersen van bakkerij Klootwijk.
Ook de dierenwinkel heeft last van het groot onderhoud aan de winkelstraat. "Het is niet eenvoudig om überhaupt naar welke winkel ook te komen en dat merken we zeker", zegt Perry Burg van Corry's dierenwinkel.
En ook de horeca zit in de overlevingsstand. "Mensen blijven weg, het gebied is bijna niet bereikbaar en met een lege zaak red ik het niet", zegt Lieven de Regt van Brasserie Heerlijk.
De ondernemers begrijpen dat de werkzaamheden nodig zijn maar klanten blijven weg omdat de straat zo goed als gebarriceerd is. En in omlopen van de ene naar de andere winkel hebben ze geen zin. "Daar zou ik zelf ook geen zin in hebben", zegt de bakker.
"Die barricades doen we voor de veiligheid en om het werk in te korten", legt Stefanie Hofmeester van de gemeente Rotterdam uit. De bouwvakkers kunnen achter de hekken doorwerken en zo de klus sneller geklaard krijgen. Zo wordt het werk ingekort van anderhalf jaar tot een klein jaar.
De winkeliers zouden graag zien dat er een paar oversteekplekken door de barricade heen komen. "Dat risico moeten we absoluut niet nemen. Dan kunnen voetgangers en fietsers in de werkzaamheden terecht komen en dan kunnen er ongelukken gebeuren", zegt Stefanie Hofmeester van de gemeente.
Er zijn klanten die de moeite nemen om om te lopen ook al is het een heel gedoe. "Ja het is wel een hele tour", geeft een klant bij de bakker toe. "Maar ik ben niet de enige, lijkt mij, hoop ik, toch", zegt de klant vertwijfeld.
Bakker Bernadette is klip en klaar. "De mensen komen gewoon niet, ze mijden de Kleiweg." Ze hoopt het vol te houden tot alles voorbij is. "Ik ben echt niet blij. Ik zit nu 20 jaar hier en ik hoop de 25 jaar vol te maken maar ik weet het niet." Winkeliers kunnen een compensatie aanvragen voor de financiële schade die ze lijden.