nieuws

Aboutaleb: 'Opstappen Meijboom was onvermijdelijk'

ROTTERDAM - Het opstappen van korpschef Meijboom was onvermijdelijk. Dat zegt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Er zijn veranderingen nodig in de organisatie van de politie. Meijboom kan daarom volgens Aboutaleb niet langer aanblijven.
Wel heeft Aboutaleb lof voor wat Meijboom de afgelopen jaren heeft betekend voor het korps.
Meijboom legde maandagmiddag zijn functie neer naar aanleiding van het uit de hand gelopen strandfeest Sunset Grooves afgelopen zomer in Hoek van Holland. Honderden relschoppers belaagden toen de aanwezige agenten, die zich daardoor genoodzaakt zagen om te schieten. Daarbij kwam een 19-jarige Rotterdammer om het leven.
Leefbaar Rotterdam
Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam vindt dat het ontslag van Meijboom te lang op zich heeft laten wachten. Ook het feit dat Meijboom de komende tijd mag aanblijven tot er een opvolger is, getuigt volgens hem van weinig daadkracht.
PvdA
PvdA-leider Schrijer behoudt het vertrouwen in Aboutaleb. Hij noemt het goed dat Meijboom zijn conclusies eeft getrokken. Het is volgens hem niet nodig dat ook Aboutaleb opstapt.

VVD

De VVD in Rotterdam heeft begrip en waardering voor het opstappen van Aad Meijboom als politiechef. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Jeannette Baljeu.
,,De korpschef is behoorlijk onder vuur komen te liggen'', stelt Baljeu, doelend op de nasleep van de strandrellen in Hoek van Holland. ,,Maar we moeten niet vergeten dat hij ook veel goede dingen heeft gedaan voor de stad. Op lange termijn is het voor het korps beter om onder een nieuwe leiding een nieuwe koers te varen. ''

Binnenlandse Zaken

Minister Ter Horst wil niet reageren op het opstappen van korpschef Meijboom. Volgens haar moet de kwestie lokaal worden afgehandeld. Ter Horst is als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de politie in Nederland.

'Verstandige keuze'

Voorzitter Walter Welting van de politiebond ANPV noemt het besluit in een eerste reactie een verstandige keuze.
Volgens Welting probeerde Meijboom de werkprocessen bij de politie aan te scherpen, maar lukte dit niet snel genoeg, gezien een daaropvolgend incident.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl