nieuws

Duitse natuurclubs pleiten voor visverbod Haringvlietsluizen

Stel een beschermingszone in rondom de Haringvlietsluizen voor migrerende vissen. Dat vraagt de Duitse Visserijvereniging de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de Tweede Kamer. De Duitsers overhandigen dinsdagmiddag in Den Haag een petitie, waarin ze vragen om een verbod op de fuiken en netten van vissers in de buurt van de dam.
Deze zomer gingen de Haringvlietsluizen voor het eerst op een kier. Door de sluizen op een kier te zetten kunnen trekvissen, zoals zalm en zeeforel, de sluizen passeren richting hun paaigebieden die stroomopwaarts liggen.
Lees meer: Haringvlietsluizen voor het eerst hele ochtend op een kier
De Duitse Visserijvereniging vindt het erg zonde dat er miljoenen euro’s en veel inspanning gestoken wordt in het herstel van de vismigratie, terwijl er nog gewoon gevist wordt bij Stellendam. In Duitsland zijn jonge zalmen uitgezet, maar het aantal dat terugkeert valt tegen. 

Vastgelopen onderhandelingen

Eerder waren er onderhandelingen tussen het rijk en vissers in Stellendam met netten en fuiken voor de Haringvlietsluizen, maar die liepen vast. De vissers zeggen geen gebied in te kunnen leveren. Ze werken liever mee aan het monitoren van de migratie om aan te tonen dat ze bijna geen trekvissen vangen. 
Lees meer: Stellendamse vissers werken niet mee aan vangstverbod Haringvlietsluizen
De in de petitie genoemde natuurorganisaties pleiten ook voor het starten van een langere termijnstudie naar de ontwikkeling van trekvispopulaties in de monding van de Haringvlietdam.