nieuws

Justitie eist 20 jaar cel en tbs tegen verdachte insulinemoorden

In de rechtszaak over de insulinemoorden eist justitie vrijdag twintig jaar cel en tbs tegen de 23-jarige verdachte, Rahiied A. Daarnaast wil justitie dat hij een beroepsverbod van 25 jaar krijgt.
Volgens justitie is Rahiied A. schuldig aan vier moorden en zeven pogingen tot moord door het onterecht inspuiten van insuline bij ouderen, bijna allemaal vrouwen. Dat gebeurde in vier verzorgingstehuizen in Ridderkerk, Rotterdam en Puttershoek. Naast de verdenking van moorden en moordpogingen wordt hij ook verdacht van het stelen van onder meer medicijnen en spullen.
Rahiied liep in november 2017 tegen de lamp in 't Huys te Hoecke in Puttershoek. Daar werden twee bewoners onwel door het toedienen van insuline. Eén van hen overleed. Het prikken met de insulinespuit was op camera vastgelegd.

Rooster

In alle andere gevallen was dat niet zo. Justitie wijst erop dat het rooster van Rahiied precies klopte met het moment dat de slachtoffers onwel werden. "Alleen hij was steeds aanwezig. Het kan niet anders dan dat Rahiied verantwoordelijk was."
Lees meer: LIVEBLOG: strafeis tegen Rahiied A. voor insulinemoorden
De verdachte zweeg de afgelopen drie dagen tijdens de behandeling van de zaak. Hij zei alleen, na aandringen van de rechter, dat hij niets met de insulinemoorden te maken heeft.
Justitie eist geen levenslang, omdat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en daarom tbs moet krijgen. Levenslang én tbs kan niet. Bij levenslang bestaat de kans dat de verdachte na verloop van tijd toch vrij komt en dat zou dan onbehandeld zijn. Dat vindt justitie een te groot risico.

Doktersfantasie

Als motief gaan de aanklagers vooral uit van een doktersfantasie. De verdachte was een verpleger in opleiding maar wilde graag dokter zijn, met bijbehorend drama, en hij had de behoefte waardering te krijgen, zo volgden de aanklagers de mening van de psychiatrisch deskundigen. Het zou A. er niet om gaan oude zieke mensen uit hun lijden te verlossen.
Lees meer: Rahiied A.: van dokterssetje naar fatale injectie
De meeste slachtoffers waren oud en dementerend en konden daarom niet aangeven dat ze geïnjecteerd waren. De meesten hadden een verklaring om niet te behandelen of reanimeren.
Toen betrokkenen zo ziek werden, dachten behandelaars dat dit mogelijk door andere kwalen werd veroorzaakt. Na het stoppen van de behandeling kwamen enkelen in een terminale situatie, terwijl eenvoudige handelingen levensreddend hadden kunnen zijn, aldus het OM.
Maandag gaat de zaak verder. Dan komen de advocaten van Rahiied A. met hun pleidooi.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl