nieuws

Landelijke dag tegen vrouwelijke genitale verminking in Rotterdam

ROTTERDAM - Rotterdamse ouders met Afrikaanse roots, krijgen nog dit jaar voordat ze zij op vakantie gaan naar hun thuisland een brief mee waarin zij verklaren hun dochter niet te zullen laten besnijden.
Dit werd zaterdag bekend gemaakt tijdens de landelijke dag tegen vrouwelijke genitale verminking die in Rotterdam werd gehouden. In Rotterdam wordt al veel gedaan aan preventie van meisjesbesnijdenis, maar het college is blij met deze maatregel die nog een stap verder gaat.
Mishandeling
Het is inmiddels de vierde keer dat de internationale dag wordt gehouden. Genitale verminking wordt in het Westen gezien als een vorm van mishandeling, waarbij bij vaak heel jonge meisjes delen van het vrouwelijk geslacht worden weggesneden. In veel Afrikaanse landen is dit religieuze ritueel nog in gebruik. Wie zijn dochter niet laat besnijden, heeft kans te worden verstoten uit de gemeenschap.

Strafbaar

Genitale verminking is strafbaar in Nederland, ook als het in een ander land is uitgevoerd. Niet alleen de uitvoerder maakt kans op gevangenisstraf, ook de ouders.