nieuws

Op deze manier komt je huisdier goed de jaarwisseling door

Waar de een al maanden uitkijkt naar de jaarwisseling en het bijbehorende feestje, maakt de ander zich vooral zorgen om zijn huisdier. Harde knallen en een hond of kat zijn meestal geen goede combinatie.
Rijnmondexpert John de Deugd, dierenarts uit Ridderkerk, heeft gelukkig het antwoord op de vraag hoe je je huisdier de jaarwisseling doorloodst: "Begin vroeg met voorbereiden."
Er bestaan namelijk tal van middeltjes om je huisdier voor te bereiden op de harde knallen. "Je hebt gedragstherapie, waardoor je huisdier minder reageert op het vuurwerk", weet De Deugd. "Maar je zou ook medicijnen kunnen gebruiken."

Onverwachte harde knallen

"Het is sowieso helemaal niet zo gek dat ze bang zijn", begint de expert. "Het zijn enorme knallen, die vaak onverwachts komen. En daar komen de rare geur en lichtflitsen dan nog eens bij."
Het beste is om te voorkomen dat je huisdier überhaupt bang wordt voor vuurwerk. "Je zou met je hond op een vuurwerkangstcursus kunnen gaan. Op die manier kun je ze alvast laten wennen", vertelt De Deugd.
Dat kan overigens ook thuis: er bestaan namelijk ook cd's met vuurwerkgeluiden. "Die kan je gebruiken om het vuurwerkgeluid op te bouwen in volume. Speel dan ondertussen met je hond, zodat hij het geluid met iets leuks associeert."

Veilig plekje

Mocht je daar inmiddels geen tijd meer voor hebben, heeft De Deugd nog ander advies: "Maak een veilige plek in huis, waar je dier zich terug kan trekken. Dat kan een hoekje of een bench zijn, als ze het maar associëren met leuke dingen."
En voor de avond zelf? "Houd je kat een paar dagen binnen, laat je hond uit aan de riem en ga vooral niet tijdens de jaarwisseling zelf met je dier naar buiten. Houd de gordijnen gesloten en zorg voor wat geluid op de achtergrond. En leid je dier zoveel mogelijk af op de avond zelf."