Vakbonden en Sinterklaas in actie tegen Van Oord

Vakbonden FNV en CNV hebben maandagmorgen actie gevoerd tegen baggermaatschappij Van Oord. Werknemers zijn boos over de aantasting van de arbeidsvoorwaarden bij het bedrijf.

De bonden boden Van Oord maandag een petitie aan, die door zo'n tweehonderd medewerkers ondertekend is. Volgens hen tast het bedrijf al jaren de arbeidsvoorwaarden aan, duldt het geen tegenspraak van werknemers en drukt het eenzijdig de verslechteringen door. 

Zo kan het buitenlandcontract van het bedrijf op kritiek rekenen. Van Oord wil de recreatiedag afschaffen, legt FNV Waterbouw bestuurder Charley Ramdas uit. "Dat is de doorbetaalde vrije dag die werknemers krijgen als ze zes weken lang in het buitenland werken." Volgens Rambas hebben ze die dan ook hard nodig om bij te tanken. 

Serieus

"Ook wil de werkgever de opgespaarde verlofdagen ieder kalenderjaar uitbetalen, terwijl het aan de andere kant veertien verlofdagen wil vasthouden om leegloop op te vangen." Daarnaast zijn de lonen al een paar jaar niet verhoogd, en daar wil Van Oord geen verandering in brengen, zeggen de bonden. 

Voor de gelegenheid kwam ook Sinterklaas langs bij het hoofdkantoor aan de Schaardijk in Rotterdam. De Sint bood uiteindelijk de petitie aan. Daarin vragen werknemers aan hun werkgever om met de bonden aan tafel te gaan en hun voorstellen serieus te nemen. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws baggerbedrijf sinterklaas
Deel dit artikel: