nieuws

Ook Den Haag laat huizenkopers Brielle in de kou staan

Eigenaren Dineke en Nancy voor één van de onbewoonbaar verklaarde koopwoningen
Eigenaren Dineke en Nancy voor één van de onbewoonbaar verklaarde koopwoningen
"Helaas komt nieuwe wetgeving voor de huizenkopers in Brielle te laat." Met deze boodschap besluit minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken maandag zijn uitgebreide brief aan Henk Nijboer. Het PvdA-Kamerlid had kamervragen gesteld over zes Brielse kopers van wie de nieuwe woning onbewoonbaar is verklaard.
De nieuwbouwwoningen werden door de brandweer en gemeente afgekeurd, omdat ze op 36 punten onveilig zouden zijn. De aannemer die de huizen in de Burgemeester H. van Sleenstraat had gebouwd, was inmiddels failliet. De eigenaren van de kavels zijn ten einde raad. Al maanden zitten ze met dubbele lasten en als ze toch hun nieuwe huis willen betrekken, dan moeten ze eerst nog zeker 150 duizend euro investeren voor werkzaamheden die een nieuwe aannemer moet uitvoeren.

Dubbel pech

Minister Knops erkent in zijn antwoorden aan Nijboer van de PvdA dat de huiseigenaren dubbel pech hebben. Niet alleen heeft de aannemer zijn werk niet goed gedaan. Ook is gebleken toen ze een beroep deden op de garantie- en waarborgregeling om de schade vergoed te krijgen, dat de waarborgverzekeraar "niet-gebruikelijke voorwaarden hanteert op grond waarvan hij niet uitkeert", schrijft Knops.
De gedupeerden kunnen nu alleen nog een claim neerleggen bij de curator die het faillissement van de aannemer afhandelt, adviseert de minister. Dan kunnen ze in de rij gaan staan met andere schuldeisers. "In een dergelijke situatie is niet zeker dat alle geclaimde kosten zullen worden verhaald", erkent Knops.

Nieuwe wetgeving in aantocht

De bezitters van de 'nieuwbouwvallen' zijn in een positie beland die door de wet niet is afgedekt. Er is nieuwe wetgeving in de maak die aannemers verplicht om meer informatie te verstrekken over de risico's die huizenkopers kunnen lopen. De tijd zal leren of die informatieplicht werkelijk soelaas biedt.

Minister betreurt het

Voor de Briellenaren komen de nieuwe regels echter te laat, concludeert Knops. De wet treedt op zijn vroegst op 1 januari 2021 in werking. Extra waarborgen vindt de minister verder niet nodig. "Hoewel ik betreur wat er in Brielle allemaal mis is gegaan en de gevolgen zeer ernstig zijn, acht ik het oprichten van een nationaal bouwgarantiefonds met verplichte verzekering niet nodig."
Driedubbel pech voor de Briellenaren dus. Toch lijkt de zaak voor de minister afgedaan. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, die zich hard maakte voor de Brielse gedupeerden, noemt de antwoorden van de minister teleurstellend. "Wat deze mensen is overkomen, wens je niemand toe", zegt hij in een reactie. "Ze zijn domweg bedonderd. De minister zegt dat deze mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben, maar deze mensen konden er niks aan doen dat het garantiefonds in handen van criminelen was. De minister laat deze mensen aan hun lot over in plaats van samen met de gemeente voor oplossingen te zorgen."
Lees meer: Nog geen eind in zicht in Briels woningdrama, huiseigenaren ten einde raad Lees meer: Tweede Kamerlid bezoekt gedupeerde Brielse huiseigenaren

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl