nieuws

Onderzoek wapenhandel: mannen uit Capelle en Rotterdam spil in wapenbende

De politie heeft dinsdag acht personen aangehouden in een onderzoek naar wapenhandel. Op verschillende plekken in Nederland werden dinsdagochtend invallen gedaan, waaronder in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Een 32-jarige Capellenaar en twee Rotterdammers van 23 en 24 jaar zijn de hoofdverdachten. Zij zijn familie van elkaar.
Naast deze drie hoofdverdachten zijn nog twee mensen uit Rotterdam aangehouden. De andere verdachten komen uit Gouda en Huis ter Heide. De jongste verdachte is 22 jaar en de oudste 40 jaar.
"In september 2018 is er criminele informatie over de hoofdverdachte uit Capelle aan den IJssel gekomen dat hij zou handelen in vuurwapens", vertelt Petra Willemse van het Openbaar Ministerie. De politie geeft aan dat het om een tip van het team criminele inlichtingen gaat.
De hoofdverdachte uit Capelle was al eerder veroordeeld voor wapenhandel en heeft nog een oude straf uit te zitten. Hoe het kan dat hij op vrije voeten was, is onbekend.

Familieleden

Op veertien plekken in Nederland werden invallen gedaan: in twaalf woningen en twee bedrijfspanden. In de woning in Capelle ging dat gepaard met een keiharde knal. "Dat was echt heel hard en ik schrok wakker", zegt één van de buren. Toen hij uit het raam keek zag hij een politiemacht op de been en een buurman die als verdachte werd meegenomen. Bij de betreffende woning is de deur ingeslagen en ontwricht.
Vanuit deze woning werden vermoedelijk de deals gesloten. De vuurwapens werden geïmporteerd uit het buitenland en zijn van Slowaakse en Kroatische makelij. De verdachten leverden wapens, onderdelen, accessoires en munitie. Tientallen klanten vanuit het hele land wisten de ‘groothandel’ in Capelle aan den IJssel te vinden.
Volgens de politie gaat het om een professionele bende die zich bezighoudt met grootschalige handel in wapens en Rotterdam als belangrijkste afzetmarkt heeft. "Ze doen zaken met vertrouwde partijen en op grote schaal. Zij zijn verantwoordelijk voor behoorlijk wat wapens die circuleren in het Rotterdamse criminele circuit", zegt Arjan de Zwart van de politie eenheid Rotterdam. In 2019 is er nu al een record aantal schietpartijen in Rotterdam. De teller staat op 93, waar heel 2018 uitkwam op 71. De bende heeft ook goede connecties in de rest van Nederland in de criminele wereld.
"De wapens worden gebruikt om geweld te plegen, te dreigen, te beroven en voor het neerschieten van mensen. Deze bende weet dat ze handelen in dood en verderf", zegt de rechercheur betrokken bij deze zaak. De vuurwapens zouden zijn gebruikt bij misdaden die bekend zijn in de media maar welke dat zijn willen politie en openbaar ministerie niet zeggen.

'Belangrijke slag, niet de eindklap'

De Rotterdamse recherche is trots dat deze bende 'voor een behoorlijk deel' is opgerold. "We verwachten dat het om honderden wapens aan tientallen kopers in het criminele circuit gaat", zegt Arjan de Zwart van de politie.
Er zijn twee handvuurwapens aangetroffen bij de invallen van dinsdag. Eerder zijn vier (semi-)automatische vuurwapens gevonden. Er zijn ook munitie, grote sommen contact geld, illegaal vuurwerk, verdovende middelen en auto's in beslag genomen. De wapenvondst bij de invallen is niet groot; volgens de politie heeft dat ze maken met een hoge omloopsnelheid in de handel waardoor de verdachten nauwelijks wapens op voorraad hebben.
"Dit is een belangrijke slag voor ons, maar niet de eindklap", benadrukt De Zwart over het politieonderzoek.