nieuws

Verdachte in elkaar geslagen, rechtszaak over undercoveragenten gaat niet door

Gerechtsgebouw Kop van Zuid
Gerechtsgebouw Kop van Zuid © Rick Huijzer
De rechtszaak tegen drugshandelaar Dennis van den Berg en zijn vriendin is dinsdagmiddag niet doorgegaan. Verdachte Angelique H. is in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis mishandeld door een mede-gedetineerde. Zij heeft een hersenschudding en is niet in staat de rechtszaak bij te wonen.
De 51-jarige Rotterdamse zou door een vrouwelijke gevangene op het gezicht zijn geslagen. Advocaat Arne Kloosterman: "We weten niet waarom. Het was uit het niets. Ze besloot niet te verschijnen, omdat ze niet goed kan nadenken door het incident."
Dennis van den Berg was ook niet naar de rechtbank in Rotterdam gekomen. Hij vindt dat hij veel te vroeg was opgehaald voor de zitting van vanmiddag. Uit protest bleef hij in het Huis van Bewaring.
"Hij ziet het als pesterij", zegt zijn advocaat Sanne Schuurman. "Er gaan vier keer per dag busjes heen en weer naar de Schie. Hij ziet de noodzaak niet om vanaf 's ochtends vroeg in het cellencomplex te gaan zitten wachten."
Beiden worden ervan verdacht dat zij foto’s op Twitter hebben gezet van twee undercoveragenten. De agenten kunnen daardoor hun werk niet meer doen.
De rechter vond de afwezigheid van Angelique H. een geldige reden om de zaak uit te stellen. Dat was niet het geval bij Dennis van den Berg. Maar omdat beide zaken tegelijk moeten worden behandeld, is ook die verplaatst.
Van den Berg kreeg eerder tien jaar cel voor drugshandel. Zijn vriendin is veroordeeld voor witwassen en afpersing. Het is nog niet bekend wanneer hun nieuwe rechtszaak nu doorgaat.
Lees meer: Ontmaskering undercoveragenten inzet van rechtszaak