Verdachte tramaanslag Utrecht krijgt Rotterdamse advocaat

Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag in Utrecht in maart van dit jaar, heeft advocaat André Seebregts toegewezen gekregen. De Rotterdamse raadsman bevestigt berichten hierover in het AD. Bij de aanslag in Utrecht werden vier mensen doodgeschoten.

Seebregts was al eerder advocaat van Gökmen T., maar die liet in juni weten niet langer van zijn diensten gebruik te willen maken. Daarna schakelde hij geen andere advocaat in. Tijdens een zitting in juli liet T. ook weten de rechtbank niet te erkennen.

De rechtbank stelt nu dat T. zijn eigen belangen onvoldoende kan behartigen. Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum zou naar voren zijn gekomen dat hij zwakbegaafd is en verminderd toerekeningsvatbaar. T. zou hij zich niet schuldbewust hebben getoond. Ook zou hij narcistische trekken hebben en zich verheven voelen boven de rest van de samenleving.
Ondanks zijn beperkte geestelijke vermogens zou T. voldoende in staat zijn om het proces te volgen en te begrijpen. Maar de Utrechtse rechtbank wil dat hij toch een advocaat krijgt. 

André Seebregts wil geen toelichting geven op de toewijzing. "Een en ander zal ter zitting worden toegelicht", laat hij weten. De advocaat is de laatste tijd vooral in het nieuws als raadsman van IS-vrouwen, die willen terugkeren naar Nederland.  

Het proces tegen de 38-jarige T. wordt maandag 16 december hervat. Het gaat dan nog niet om een inhoudelijke behandeling. 

Deel dit artikel: