nieuws

Sinterklaascadeau voor BP: een ultimatum om goede cao af te dwingen

© archief
Vakbonden CNV en FNV hebben een ultimatum ingediend bij oliebedrijf BP voor een nieuwe cao. De Rotterdamse raffinaderij heeft na een eerdere onderhandeling voor een nieuwe cao - op 24 oktober - laten weten dat het laatste bod niet verhoogd wordt. Daarom zijn acties en zelfs stakingen mogelijk de volgende stap.
"Het ultimatum verloopt woensdag om 14:00 uur", verduidelijkt bestuurder Piet Verburg van CNV Vakmensen tegenover Rijnmond. "De BP-raffinaderij heeft een relatief jonge groep werknemers. Veel van hen hebben recht op een loonsverhoging volgens de loontabel. Na elk jaar maakt een BP-medewerker een stap van 2,9 procent volgens die tabel. BP wil dat verlagen naar 2,5 procent. Daarmee wil BP dus tornen aan de arbeidsvoorwaarden en dat pikken onze leden niet."
In het nu uitgebrachte ultimatum verlangt de vakbond een loonsverhoging van vijf procent per 1 april dit jaar op basis van een eenjarige cao die duurt tot 1 april 2020. Overwerk en oproepdagen moeten beter worden vergoed. Daarnaast moet het aantal verplichte opkomstdagen worden verlaagd van drie naar twee.
"Als BP niet voor het verstrijken van deze eis in positieve zin reageert, dan zijn acties onvermijdelijk", zegt CNV. "Hoe en waar maken we uiteraard nu nog niet bekend."