nieuws

Zo kunnen Rotterdammers met een kleine beurs gratis kaartjes voor het Songfestival winnen

Duncan Laurence.
Duncan Laurence. © ANP / Sander de Koning
De gemeente Rotterdam geeft meer dan achtduizend gratis kaartjes weg voor het Eurovisie Songfestival, komend jaar in Rotterdam Ahoy. De vrijkaarten zijn bedoeld voor Rotterdammers die weinig te besteden hebben.
"Het wordt een feestje van alle Rotterdammers en Nederlanders, en vóór alle Rotterdammers en Nederlanders". Dat zei Said wethouder Kasmi (Cultuur) tijdens een persconferentie eind augustus, vlak nadat bekend werd dat Rotterdam de organisatie van het liedjesfestijn volgend jaar op zich mag nemen.
Lees meer: Songfestival 2020: Eurovision Village en aandacht voor mensen met kleine beurs
En dat het een feest voor iedereen wordt, blijkt met de toezegging van de 8500 gratis kaarten aan 4250 liefhebbers. Elke winnaar krijgt dus twee tickets en kan iemand meenemen.
"Niet eerder heeft een gaststad zich hard gemaakt om Songfestivalkaarten via een unieke winactie aan te bieden", zegt Kasmi. "Dit is een mooie kans voor Rotterdammers met een kleine portemonnee om het Songfestival van zo dichtbij mee te maken.”
In totaal zijn er negen shows, waaronder twee halve finales en één finale. Voor de finale op 16 mei worden vijfhonderd kaarten weggegeven; voor de andere acht shows zijn dat er duizend per show. De vrijkaarten kosten de stad niets extra.

Aanmelden

Maar hoe maken Rotterdammers met een kleine beurs kans op zo'n felbegeerd ticket? Deze mensen worden via bijvoorbeeld de schuldhulpverlening en de Voedselbank op de hoogte gebracht van de gratis tickets. Vanaf 11 december tot en met 7 januari kunnen zij zich op de website van de gemeente aanmelden.
Bij hun aanmelding moeten zij aantonen dat zij weinig te besteden hebben. De gemeente kan dit vervolgens checken bij de Belastingdienst of de dienst Werk en Inkomen. De inkomensgrens geldt overigens niet voor degene die de winnaar meeneemt.

Grote toestroom

De gemeente verwacht een grote toestroom van belangstellenden, net zoals er grote belangstelling was voor de 650 vrijwilligersbaantjes die tijdens het songfestival te vervullen zijn. Bij meer dan 4250 aanmeldingen wordt geloot, onder toezicht van een notaris.
Lees meer: Wethouder: meer dan genoeg aanmeldingen voor vrijwilligerswerk Songfestival
De uitslag van de te winnen kaarten volgt in maart. De winnaars weten dan bij welke show ze aanwezig mogen zijn, maar de kaarten krijgen ze pas op de dag zelf bij Ahoy. Daar krijgen ze pas te horen op welke plek zij zitten. De kaarten staan op naam en moeten de winnaars zich legitimeren. Op die manier hoopt de organisatie doorverkoop te voorkomen.
De gemeente maakt er een dagje uit van voor alle winnaars. Naast de gratis tickets wordt er ook wat geregeld qua eten, drinken en vervoer.
"Het Eurovisie Songfestival is een feest voor de hele stad, voor het hele land en voor alle bezoekers", benadrukt de wethouder. "Niet alleen voor de ‘happy few’ met een kaartje voor de finale, maar echt van en voor iedereen. Deze fantastische winactie maakt dat mogelijk. Ik ben daar ongelofelijk blij mee en trots op."