nieuws

Piet Romeijn en het bekendste voetbalscheldwoord van Nederland: 'hondelul'

Piet Romeijn in actie tegen MVV in 1968.
Piet Romeijn in actie tegen MVV in 1968. © ANP (Dick Coersen
Het werd al eens op de tribune geroepen, maar nooit op het veld. Zaterdag is het 50 jaar geleden dat Feyenoord-verdediger Piet Romeijn de term 'hondelul' (toen nog geschreven zonder -n) voor het eerst tegen een scheidsrechter gebruikte.
De kranten stonden er vol mee. Niet het puntverlies van de ploeg die kort daarvoor AC Milaan had uitgeschakeld in Europa was het belangrijkste nieuws... Nee, de dreigende schorsing voor de rechtsback van Feyenoord was het belangrijkste. 'Waarschuwing voor Piet Romeijn', 'Romeijn in het boekje' en 'Feyenoord krijgt klap na klap', schreven de kranten.
Het decor voor deze bedenkelijke voetbalmijlpaal was het besneeuwde veld van FC Twente. Feijenoord (toen nog met een 'ij') speelde die zondagmiddag de uitwedstrijd tegen FC Twente. In de slotminuten kwamen de Tukkers op gelijke hoogte.
Voorafgaand aan het doelpunt had de Dubbeldamse (nu deel van Dordrecht) scheidsrechter Arie van Gemert een vrije trap gegeven. Daar was Romeijn het niet mee eens en dat liet hij na afloop in ferme bewoordingen weten. "Bedankt voor de leiding, hondelul", zei hij na afloop.

Hondje overleden

Van Gemert, verbouwereerd door het voorval, wilde Romeijn nog de kans geven om excuses aan te bieden. Romeijn verscheen wel bij Van Gemert in de kleedkamer, maar excuses kwamen er niet. Volgens een van de kranten was het voorval extra pijnlijk omdat eerder die week het hondje van Van Gemert was overleden.
Romeijn probeerde aanvankelijk nog weg te komen door te zeggen dat hij 'onbenul' had gezegd, in plaats van 'hondelul', maar daar trapte Van Gemert niet in.
"Er wordt in het veld veel gezegd en het taalgebruik is niet altijd zo netjes", citeerde De Volkskrant de scheidsrechter een dag later in de krant. "Er wordt ook wel eens emotioneel gescholden. Ik til er niet zo zwaar aan, maar er zijn grenzen."
Romeijn kreeg een aantekening in het boekje van Van Gemert. Gele en rode kaarten werden pas een jaar later ingevoerd. Dit was de voorloper daarvan.

Schok

De uitspraken van Romeijn zorgden toch wel voor een schok in het brave Nederland van de jaren '60. Sommige kranten, zoals de Telegraaf, weigerden zelfs om de uitspraak van Romeijn letterlijk over te nemen. Die krant noemt het 'een term die niet voor publicatie is geschikt'. Andere kranten doen minder moeilijk.
Feyenoord had meteen door dat het relletje rondom Romeijn in de kiem moest worden gesmoord. Manager Guus Brox noemde het direct na de wedstrijd al een 'trieste zaak'. "Ik denk dat het bestuur tegen hem zal optreden, al moet men wel rekening houden met de gespannen sfeer", zei hij in Het Parool.

Eerdere schorsing

Er speelde mee dat Romeijn eerder ook al in de fout ging. Twee jaar daarvoor kreeg hij al een 'aanwijzing' omdat hij tijdens de wedstrijd tegen DOS de scheidsrechter uitschold voor 'klootzak'. Als SVV-speler was hij al een keer voor acht wedstrijden geschorst omdat hij de scheidsrechter had beledigd.
Feyenoord moest ook geregeld op het matje verschijnen bij de KNVB, omdat spelers over de schreef gingen. Eerder waren ook al Laseroms, Kindvall en Van Hanegem door de de tuchtcommissie opgeroepen. Een week na het voorval bij Twente verdween ook Henk Wery in het boekje van de scheidsrechter.
Bij Romeijn zorgden de uitspraken niet voor een schorsing. Het bleef beperkt tot een boete van 350 gulden. Ook van Feijenoord kreeg hij nog een boete. De club verklaarde ook nog dat de uitspraken van Romeijn niet door de beugel konden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl