nieuws

Tentoonstelling over Turkse gastarbeiders in Rotterdam

ROTTERDAM - In het Gemaal bij het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid is vrijdagmiddag een tentoonstelling geopend over de vestiging van Turkse gastarbeiders in Rotterdam. De foto's tonen het leven van Turken die tussen 1975 en 1985 naar Rotterdam kwamen.
De foto's zijn gemaakt door beeldend kunstenaar Robert den Hartog. Hij fotografeerde de gastarbeiders en hun families die ze later naar Nederland haalden. De foto's beslaan een periode van tien jaar; van 1975 tot 1985.
De foto's tonen de Turken tijdens hun aankomst, hun werk, het contact met de vreemdelingenpolitie en bij een cursus Nederlands die ze van Nederlandse vrijwilligers kregen. Maar Den Hartig toont ook de opening van moskeeën, de eerste winkels van Turkse ondernemers, spelende kinderen en picknicks op zondag in Rotterdamse parken.
De eerste Turkse gastarbeiders hadden vaak een contract van een of twee jaar. Daarna vertrokken ze weer. Maar werkgevers waren vaak tevreden over hun werk en lieten de gezinnen van de werknemers overkomen, zodat ze langer konden blijven.
Robert den Hartog kwam met hen in contact via een medestudente. Zij kwam uit Turkije en besloot na een jaar studeren in Nederland te blijven. Via een stichting zette ze zich in voor de Turkse gastarbeiders en hun gezinnen.
In het Gemaal zijn 44 foto's te zien en de projectoren tonen nog een paar honderd andere beelden. De tentoonstelling 'Turken in Rotterdam 1975-1985' is nog tot 27 maart te bezoeken.