nieuws

Gezondheid van Johan de Boterhammenman gaat achteruit, 'maar dit wil ik blijven doen'

Zijn gezondheid laat steeds meer te wensen over, maar stoppen met boterhammen smeren voor kinderen uit arme gezinnen in Rotterdam-Zuid? Dat komt niet op in de gedachte van Johan de Boterhammenman. Nog dagelijks zet hij zich in om de kinderen met een gevulde maag naar school te laten gaan.
"Om 06:00 uur, 06:15 uur gaat de wekker. Dan heb ik even tijd om op te starten. Daarna loop ik naar het buurthuis en gaat het smeren beginnen", legt Johan Muurlink uit.
Johan is met het boterhammen smeren begonnen toen hij zag hoe zijn zoontje brood deelde met een klasgenootje. Hij nam het heft in eigen handen. Eerst deed hij het allemaal uit eigen zak, maar na een oproepje op facebook kreeg hij vele donaties Ook supermarkten en andere bedrijven springen inmiddels bij met het leveren van boodschappen.
Hij smeert de boterhammen voor ruim zestig kinderen van drie scholen op Zuid. "En veertig tot vijftig pakjes drinken, een kilootje of tien aan fruit en meerdere tussendoortjes."

Armoede

Dat de hulp van Johan nog altijd hard nodig is, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van alle kinderen in Nederland, leven in Rotterdam de meeste in arme gezinnen. Het gaat om 17,5 procent van de Rotterdamse kinderen.
"Ik denk dat dat hier in de wijken nog veel hoger is, tussen de 20 en 25 procent", gokt Johan. "Al die verhalen dat het beter gaat en iedereen het beter gaat krijgen... dat klopt niet."
Lees meer: Bijna een op de vijf Rotterdamse kinderen leeft in armoede
Toch kost het Johan steeds meer moeite om zich elke dag opnieuw in te zetten. "Het gaat lichamelijk heel slecht, geestelijk heel goed met me", legt hij uit. Een zeldzame longziekte speelt hem nu, na twee eerdere hartinfarcten, parten. "Maar ik wil dit wel blijven doen."
Daarvoor kan hij wel wat hulp gebruiken. "Ik mag elke week vijftig kilo fruit halen in Barendrecht, maar de afstanden worden me iets te veel. Ook naar de scholen", geeft hij toe.

Elektrische auto

De elektrische bakfiets die eerder voor hem werd ingezameld, is niet meer voldoende. Een elektrisch autootje moet uitkomst bieden, vooral in de koude wintermaanden. Marja van Katendrecht, Rijnmond-gezicht en ambassadeur van de stad, heeft daarvoor vrijdag een doneeractie opgezet.
Voor het wagentje is iets meer dan vijfduizend euro nodig. De teller staat dinsdagochtend rond 08:00 uur op 1.570 euro.
Lees meer: Marja van Katendrecht opnieuw in actie voor Johan de Boterhammenman