nieuws

Uitspraak in zaak doodgestoken studente Sarah Papenheim

De 21-jarige Amerikaanse studente Sarah Papenheim
De 21-jarige Amerikaanse studente Sarah Papenheim
De rechter in Rotterdam doet woensdag uitspraak in de zaak rond de dood van de 21-jarige Sarah Papenheim. De Amerikaanse studente werd een jaar geleden doodgestoken in haar studentenhuis in Rotterdam-Kralingen. De 24-jarige verdachte, Joël S., heeft bekend.
S. zegt dat hij zich er niets meer kan herinneren. Hij weet niet waarom hij zijn huisgenoot met 27 messteken om het leven bracht. Wel ging het in de maanden ervoor slecht met hem en had hij last van hallucinaties.
Lees meer: Moordenaar Sarah Papenheim kan zich niets herinneren van de 27 messteken
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder tien jaar cel en tbs met dwangverpleging, wegens doodslag. Omdat het OM voorbedachten rade niet bewezen acht, werd vrijspraak gevraagd voor de aanklacht van moord.
De aanklager gaat ervan uit dat S. verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens zijn advocate zou hij echter volledig ontoerekeningsvatbaar zijn. Daarom pleitte zij voor alleen een psychiatrische behandeling.
Lees meer: OM eist 10 jaar cel en tbs voor doodsteken Sarah Papenheim
De maanden voor de steekpartij ging S. steeds vreemder doen en Papenheim werd bang van hem. Een andere vriendin van S. en ook het latere slachtoffer hadden contact daarover met de hulpverlening.
In een onderzoek hiernaar werd onlangs geconcludeerd dat de hulpinstanties niets valt te verwijten. Een psycholoog en een psychiater, die op verzoek van de advocaat van de nabestaanden naar het rapport over de hulpverlening hebben gekeken, laten echter niets heel van de conclusies in het rapport.
Lees meer: Deskundigen oordelen keihard over hulpverlening rondom gedode Amerikaanse Sarah Papenheim