nieuws

Ook gerechtshof fluit baggeraar Van Oord terug om inzet verlofdagen

Een boot van Van Oord
Een boot van Van Oord
Na de Rotterdamse rechtbank heeft ook het gerechtshof in Den Haag baggerbedrijf Van Oord teruggefloten. Het Rotterdamse bedrijf moet werknemers gewoon betalen als ze na een lange klus in het buitenland terugkomen en er nog even geen werk voor ze is.
Van Oord liet werknemers dan eerst opgebouwde verlofdagen opnemen. De vakbonden waren het daar niet mee eens en spanden een rechtszaak aan. De rechter gaf de bonden vorig jaar maart al gelijk. Van Oord ging in hoger beroep en heeft dat nu opnieuw verloren.
Het afschrijven van verlofdagen om problemen met de planning te verhelpen, is niet toegestaan. Van Oord moet dat met terugwerkende kracht corrigeren. Als het bedrijf geen werk te bieden heeft, is dat het risico van de werkgever. Die mag dan niet op koste van de werknemer eerst verlofdagen afschrijven, zegt het gerechtshof.
Het gaat volgens vakbond FNV om honderden werknemers en een paar miljoen euro. Verlof is volgens de vakbond bedoeld om werknemers uit te laten rusten na een lange periode werken. Niet om gebrek aan werk op te vangen.
De bonden zijn blij. Er loopt ook nog een cao-conflict met Van Oord.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl