nieuws

Linda V. is detentie meer dan zat

LindaV.cropresize.tmp.JPG
LindaV.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - De Rotterdamse moordverdachte Linda V. heeft andermaal gevraagd vrijgelaten te worden. Zij vindt het onaanvaardbaar dat nog steeds onduidelijk is wanneer zij berecht kan worden.
Linda V. zit vast voor de moord op haar toenmalige echtgenoot Hans Lijesen, in 1999. De rechter wil een belangrijke getuige horen op Costa Rica, maar het is nog onbekend of en wanneer dat bezoek doorgaat.
De getuige, de Nederlander Sjaak M., heeft nog geen enkel contact gehad met de Rotterdamse rechtbank. Linda V. zegt niet langer te willen wachten. Zij is bereid een enkelband om te doen en zich dagelijks bij de politie te melden als zij wordt vrijgelaten.

'Het is hier toch geen Guantanamo Bay'

Een procedurele zitting vrijdag leidde opnieuw tot een emotionele uitbarsting van de verdachte. "Ik wacht nu al meer dan tien jaar en weet nog steeds niet wat er gaat gebeuren. Ik word er wanhopig van. Het is hier toch geen Guantanamo Bay? Ik heb ook rechten. Ik ben geen terrorist. Ik ben geen gevaar voor de samenleving. Ik wil naar huis, naar mijn dochter".
Linda V. heeft altijd ontkend dat zij Hans Lijesen heeft vermoord. Het belangrijkste bewijs is afkomstig van haar tweede man, Sjaak M. Deze heeft wisselende verklaringen afgelegd over haar betrokkenheid. In een interview op Radio Rijnmond in november 2009 heeft hij gezegd dat Linda V. achter de moord zit.
'Sjaak M. is onbetrouwbaar'
In een email naar dit station zegt hij nu dat hij bereid is in de Nederlandse ambassade in Costa Rica een belastende verklaring tegen haar af te leggen. De advocaat van Linda, Pieter Zandt, noemt Sjaak M. een "volstrekt onbetrouwbare getuige", omdat hij steeds andere verklaringen heeft afgelegd.
De Rotterdamse rechter maakt over een week bekend of de vrouw op vrije voeten komt. De rechtbank kan nog niet veel zeggen over de contacten met Costa Rica over het verhoor van Sjaak M. "Er zijn stukken naar Costa Rica gestuurd. Het wachten is op het groene licht van de autoriteiten". Nederland heeft geen rechtshulpverdrag met het Midden-Amerikaanse land en is afhankelijkheid van de welwillendheid van justitie aldaar om een delegatie uit ons land te ontvangen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl