Hellevoetsluis in financiële problemen

De gemeente Hellevoetsluis verkeert in grote financiële problemen. Om de begroting voor 2020 sluitend te krijgen, worden alle voornemens voor volgend jaar tot maart in de ijskast gezet. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

Dat betekent dat er geen extra personeel kan worden aangenomen om de gaten in de bezetting te dichten. Ook wordt een groot aantal lokale projecten niet in gang gezet.

Het college moest wel alle voornemens op pauze te zetten, omdat de onlangs door de raad goedgekeurde begroting door nieuwe tegenvallers niet sluitend was. Zo was er geen rekening gehouden met het wegvallen van het dividend van Stedin (4 ton). Na overleg met de toezichthouder, de provincie Zuid-Holland, werd besloten om alle voorgenomen plannen stil te zetten.

Verkoop Eneco

Burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis, dat zwaar inteert op de reserves, heeft dan ook ingezet op de miljoenen die voortkomen uit de verkoop van de aandelen Eneco.


Overigens moet de gemeenteraad na het afhandelen van die deal (begin 2020) nog een besluit nemen over de manier waarop het geld van Eneco gaat worden besteed.


Het college meldde het nieuws over de nieuwe tegenvallers woensdag aan de gemeenteraad. De oppositie vond één dag voorbereiding te kort om de begrotingswijziging donderdag te behandelen. De meerderheid van de raad stemde uitstel van de behandeling af.

De coalitiepartijen IBH, VVD en CDA steunden tijdens de raadsvergadering het college. De oppositie (PvdA, D66 en GroenLinks) diende een motie van afkeuring in. Die kreeg geen meerderheid.

Rode cijfers

Recent werd al bekend dat Hellevoetsluis dit jaar afsluit met een fors tekort. De rode cijfers voor 2019 geven inmiddels bijna vijf miljoen euro aan. Een onafhankelijk onderzoek moet de oorzaak van het debacle naar boven halen.

Overigens liet verantwoordelijk gedeputeerde Floor Vermeulen donderdag weten dat er over de begroting van Hellevoetsluis nog geen oordeel is gevormd. Volgende week komt hij met een stand van zaken bij alle Zuid-Hollandse gemeenten.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Hellevoetsluis
Deel dit artikel: