Feyenoord gaat transfers doen volgens ‘Moneyball-principe’

Feyenoord voert een drastische koerswijziging door in hun transferbeleid. Met inzet van data-analisten gaat de Rotterdamse club de aankoop van spelers voortaan doen op basis van het ‘Moneyball-principe’. Dat melden ingewijden van de Stadionclub aan Rijnmond.

Dat principe is gebaseerd op de werkwijze van Billy Beane in het honkbal, die succesvol werkte op basis van statistieken en mathematische modellen. In de voetbalwereld hebben enkele clubs al eerder de switch gemaakt naar scouting en transferbeleid op basis van data. Feyenoord volgt dat voorbeeld nu ook.

Binnen de club wordt deze koerswijziging ingezet naast drie andere belangrijke speerpunten. Zo wil de club eigenaar van het stadion worden, wil het met het tweede elftal instromen in de voetbalpiramide en wil de club een externe financier aantrekken.

Senesi

Marcos Senesi was aan het einde van de vorige transferperiode de eerste speler die Feyenoord op basis van data-analyse heeft aangetrokken. De Argentijnse verdediger is, na een stroeve start zonder speeltijd, uitgegroeid tot een basisspeler in De Kuip en is inmiddels in beeld om opgeroepen te worden voor de nationale selectie van Argentinië.

Meer over dit onderwerp:
Sport Feyenoord
Deel dit artikel:

Reageren