nieuws

Vonnis dood Hümeyra: rechter wil hogere straf voor doodslag

Verdachte dood Humeyra Bekir E.
Verdachte dood Humeyra Bekir E.
De Rotterdamse rechtbank pleit voor hogere straffen bij doodslag. Dit opmerkelijke advies aan de politiek in Den Haag werd vrijdag gedaan bij de uitspraak in de zaak rond het doodschieten van de 16-jarige Hümeyra.
De rechter legde 14 jaar cel en tbs op. Moord was niet bewezen, omdat er geen duidelijk plan vooraf was bij Bekir E. om Hümeyra te doden, zegt de rechter. "Het past bij het beeld van de verdachte als een impulsieve man. Hij heeft een kort lontje en kan plotseling gaan flippen." Lees meer: 14 jaar cel en tbs voor doodschieten 16-jarige Humeyra familie kwaad over vonnis
De Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, heeft de eisen voor "moord" sterk aangescherpt. Dat komt omdat de straf voor moord is verhoogd, van 20 naar 30 jaar cel. Het betekent wel, zo merkte de rechter vrijdag op in de zaak van Bekir E., "dat het verschil in strafmaat met doodslag enorm is toegenomen."

Executie

De maximumstraf voor doodslag is 15 jaar. Als moord niet bewezen is, dan valt de rechter dus terug van maximum 30 jaar (of levenslang) naar 15. En dat wringt, zeker in een zaak als deze, die kenmerken heeft van een executie: Bekir E. schoot van dichtbij zeven keer, waarvan drie keer in het hoofd van Hümeyra.
Persrechter Vincent de Winkel, na afloop:"De wetgever, dus de politiek in Den Haag, moet eens kijken of de maximale straf voor doodslag omhoog kan, zodat het meer past bij de verhoogde straf voor moord."
Hij sluit zeker niet uit dat de rechter in deze Rotterdamse zaak op een hogere celstraf dan 14 jaar was uitgekomen. "Maar we moeten ons nu eenmaal houden aan de wet."

Te streng

De rechtbank lijkt ook de criteria voor moord, zoals de Hoge Raad die heeft vastgesteld, te streng te vinden. Voor de Hoge Raad staat de 'beraadtijd' centraal: het nadenken gedurende een langere periode over het schieten.
Maar, zegt de rechtbank, je kan ook naar andere factoren kijken. "Bijvoorbeeld de wijze van uitvoering of het motief, zoals dat in sommige buitenlandse rechtsstelsels wel het geval is."
Met name het moment van schieten, dat door de rechters zelf als executie wordt omschreven, zou dan voldoende kunnen zijn om wel van moord te spreken.
De volledige uitspraak is hier te lezen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl