Rechtbank verbiedt afschieten smienten in Zuid-Holland

De rechtbank in Den Haag heeft besloten het afschieten van smienten in Zuid-Holland te verbieden. De provincie gaf twee jaar geleden toestemming voor het afschieten van ruim zesduizend vogels, maar daartegen ging Vogelbescherming Nederland en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) in beroep.

De provincie verleende toestemming voor het afschieten, omdat ze de landbouw schade zouden toebrengen. De beslissing leidde tot protest vanuit de Nederlandse Vogelbescherming en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland. Ook schreven ruim tienduizend mensen protestmails naar de Provinciale Staten.

Smienten in gevaar

De natuurorganisaties gingen in hoger beroep. De bestuursrechter oordeelt nu dat het afschieten van de dieren verboden wordt. Dit omdat het de populatie smienten in gevaar brengt.

Sinds de jaren '90 is het aantal smienten al met dertig procent afgenomen. De vogels kunnen alleen overleven door vanuit Scandinavië naar Nederland te komen om te overwinteren. Dat zij dat uitgerekend hier doen, moet de provincie juist trots op zijn, zegt Susanne Kuijpers van NMZH. "Ze verdienen een warm welkom en geen schot hagel."

Deel dit artikel: