nieuws

Onderzoek naar app om racisme binnen de sport te melden

Ahmad Mendes Moreira was woedend na de spreekkoren.
Ahmad Mendes Moreira was woedend na de spreekkoren. © ANP/Henk van Esch
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport laat onderzoeken of een speciale app ingezet kan worden in de strijd tegen racisme. Dat zegt hij in een reactie op Kamervragen over het racisme tijdens de wedstrijd van FC Den Bosch tegen Excelsior, half november.
Kamerleden Antje Diertens en Jan Paternotte van D66 stelden vorige maand vragen aan de minister na de betreffende voetbalwedstrijd. Ahmad Mendes Moreira werd toen vanaf de tribunes uitgescholden en beledigd.
Mendes Moreira kreeg, zo zegt hij, veel naar zijn hoofd gesmeten. "Zwarte Piet, K-neger, K-zwarte, het bleef maar doorgaan. Als je zegt dat ik een kutvoetballer ben accepteer ik dat, maar dit kan je niet accepteren", zei de aanvaller vorige maand tegen Rijnmond.
Lees meer: Ahmad Mendes Moreira na incident: 'Ik wilde niet meer voetballen'
Politici, voetballers en de KNVB reageerden verontwaardigd op de racistische geluiden. Minister Bruins noemt de uitlatingen onacceptabel.
Hij denkt dat een app waarop mensen anoniem discriminatie en antisemitisme kunnen melden, deel kan gaan uitmaken van een aanvalsplan van het kabinet tegen geweld. "In dat aanvalsplan komen we met gerichte maatregelen om racisme en discriminatie te bestrijden", zegt Bruins.
Volgens de D66-Kamerleden is zo'n app in Engeland en enkele andere landen al een succes. Het aanvalsplan wordt naar verwachting eind januari gepresenteerd.
Lees meer: Excelsior doet aangifte tegen supporters FC Den Bosch