nieuws

Ruim honderd nieuwe bezwaren tegen windmolens Hartelkanaal

Windmolenpark Hartelbrug II
Windmolenpark Hartelbrug II
Opnieuw heeft een grote groep woningbezitters in de omgeving van de windmolens langs het Hartelkanaal zich gemeld voor compensatie. Ze stellen dat de windmolens zorgen voor waardevermindering van hun huis.
De bezwaarmakers hebben zich gemeld na de uitspraak van de Raad van State begin november. Toen oordeelde de Raad dat omwonenden van acht windmolens meer geld moesten krijgen voor de waardevermindering van hun woningen. Dat ging om bedragen tussen de 2.250 en 15.250 euro.
Het gaat om 114 nieuwe planschadeverzoeken die zijn ingediend na de uitspraak. Deze moeten nu worden bekeken. Dit betekent dat het kostenplaatje voor de gemeente flink kan oplopen. Het compenseren van de eerste veertig verzoeken kostte de gemeente Rotterdam 181.350 euro.
De gemeente heeft als doel om de nieuwe schadeverzoeken zo snel mogelijk af te handelen.

Gebiedsfonds

Daarnaast wordt er een gebiedsfonds opgericht voor het versterken van (duurzaam) woon- en leefgenot in de dorpen Geervliet en Heenvliet, meldt de gemeente. In dit fonds komt 1,1 miljoen euro, afkomstig van de gemeente Rotterdam, gemeente Nissewaard en het Havenbedrijf Rotterdam.
Ook zal de exploitant van de windmolens een deel van de opbrengst van het windmolenpark ter beschikking stellen. De bedoeling is dat dit fonds begin volgend jaar van start kan gaan. Bewoners hebben inspraak in de manier waarop het geld wordt gebruikt.