nieuws

RET schakelt deels over op elektrische bussen

De RET rijdt vanaf maandag deels met elektrische bussen. Het gaat om 55 stuks, die een stuk milieuvriendelijker zijn. Ook zijn ze veel stiller. Tot 2030 zullen nog tweehonderd elektrische bussen in gebruik worden genomen.
Door de overstap naar elektrisch bespaart het bedrijf jaarlijks meer dan een miljoen liter diesel en ruim 4 duizend ton CO2. De komende maanden worden er ook oudere dieselbussen vervangen en gaan er nieuwe dieselhybride bussen en zuinigere dieselbussen de weg op.
Omdat de zero emissietechniek zich snel ontwikkelt heeft de RET gekozen om de busvloot geleidelijk te vervangen. Ook vraagt de overstap om trainingen voor buschauffeurs en monteurs, het aanpassen van infrastructuur en het inpassen van snelladen in de dienstregeling. RET-directeur Unck benadrukt dat reizigers hier zo min mogelijk hinder van ondervinden.
De e-bussen rijden op groene stroom. Voor het opladen heeft het ov-bedrijf onder andere snellaadstations geplaatst. Reizigers kunnen in de e-bus gebruikmaken van USB-laadpunten en in de toekomst mogelijk inchecken met hun bankpas.
In Dordrecht rijdt vervoerder Qbuzz ook al voor een groot deel met dit soort bussen. Leiden is al compleet op elektrische bussen overgestapt.