nieuws

'Ik heb bloed nodig' - Ridouan Taghi en zijn sporen in de regio Rijnmond

Een crimineel kopstuk uit Vianen, opgepakt in Dubai. Op het eerste gezicht heeft Ridouan Taghi weinig met de regio Rijnmond van doen. Maar niets is minder waar. Zo wordt Taghi in verband gebracht met een mislukte liquidatie in Rotterdam en heeft een kroongetuige uit Spijkenisse belastende verklaringen over hem afgelegd.
Martin Kok, Reduan B., Derk Wiersum. De naam van Ridouan Taghi kleeft wat justitie betreft aan een reeks dodelijke aanslagen, waarvan dit er slechts drie zijn. De drugsbaron - geboren in Marokko en getogen in Vianen - maalt niet om een mensenleven. Wie hem in de weg staat, moet dood. Of, zoals Taghi dat formuleert, "gaan slapen".

Mislukte aanslag in Rotterdam

Voor het vuile werk kan Taghi rekenen op een verschillende moordeskaders, waaronder motorclub Caloh Wagoh. Niet elke aanslag is echter een staaltje perfectie. Er zijn vergismoorden, waarbij onschuldige slachtoffers vallen. En soms missen de schutters doel.
Zo weet Khalid B. in de nacht van 4 op 5 december 2016 te ontkomen als hij in Rotterdam-Lombardijen door meerdere mannen met automatische vuurwapens wordt beschoten. B. slaat een raam van een huis in en kan zijn belagers afschudden.
Tegen de politie verklaart hij dat hij op de dodenlijst van Taghi staat, net als zijn broer Mimoun. B. was bevriend met Samir Erraghib. De laatste werd op 17 april 2016 in IJsselstein werd geliquideerd, terwijl zijn 7-jarige dochter bij hem in de auto zat. Het meisje overleefde de aanslag, die zou zijn uitgevoerd in opdracht van Taghi.
Enkele uren na de moord zou Taghi aan andere bendeleden hebben geschreven: "Ben aan het jagen. Haha, ben al dronken broertje en heb bloed nodig. Niks anders."

Tony de G., kroongetuige uit Spijkenisse

Motorclub Caloh Wagoh wordt door justitie gezien als een moordeskader van Taghi. De organisatie - een fusie van een jeugdbende uit Den Haag en een motorclub uit Rotterdam - neemt wel vaker opdrachten voor liquidaties aan, ook voor Turkse criminelen. Maar Ridouan Taghi zou volgens de oprichter "het best betalen".
In het proces tegen de leden van Caloh Wagoh heeft zich een kroongetuige gemeld: Tony de G. (35), een 'Kamper' uit Spijkenisse. De G. was zelf actief voor een van de moordcellen van de motorclub.
Na de liquidatie van Jaïr Wessels (7 juli 2017 in Breukelen) vluchtte De G. naar Spanje. Hij wilde naar eigen zeggen niet meer voor de moordorganisatie werken en kon "geen kant meer op". De G. besloot daarna spijtoptant te worden.
Getuigen tegen Taghi is niet zonder risico. Dat heeft een andere kroongetuige (Nabil B. in het proces-Marengo over liquidaties in en om Utrecht) intussen ervaren. Kort nadat bekend werd dat hij in ruil voor strafvermindering belastende verklaringen over onder anderen Taghi had afgelegd, werd zijn onschuldige broer Reduan in Amsterdam doodgeschoten. In september dit jaar volgde de liquidatie van zijn advocaat Derk Wiersum.

Inez Weski, advocaat uit Rotterdam

Mr Inez Weski uit Rotterdam is de advocaat van Ridouan Taghi. In oktober besluit zij hem niet langer te verdedigen in het proces-Marengo. Ze noemt het liquidatieproces, waarin Taghi hoofdverdachte is, oneerlijk. "Het is niet een breuk met mijn cliënt, maar een breuk met dit proces", verklaart ze.
De advocaat vindt dat de rechtbank haar onvoldoende onderzoek laat doen naar de verklaringen van kroongetuige Nabil B. en de geheime berichten die verdachten naar elkaar stuurden. "We willen de stukken zien. We willen niet een half dossier."
Op de arrestatie van Ridouan Taghi in Dubai weigert Inez Weski vooralsnog commentaar.

Cocaïne via Rotterdamse haven

Ridouan Taghi zou deel uitmaken van een gigantisch drugskartel en verantwoordelijk zijn voor eenderde van alle cocaïne die via de Rotterdamse haven wordt ingevoerd. Het kartel zou een samenwerkingsverband zijn tussen Bosnische, Ierse, Italiaanse en Marokkaanse criminelen.
Volgens NRC-journalist Jan Meeus, die regelmatig over Taghi publiceert, maakt het kartel ook gebruik van de haven van Antwerpen. "De keuze voor een bepaalde haven hangt af van waar ze op dat moment de beste contacten hebben."
Vorig jaar werd in de havens van Antwerpen en Rotterdam 74 duizend kilo cocaïne onderschept. Dat is eenderde meer dan het jaar ervoor. Volgens Europol stijgt het aanbod van de harddrugs en worden de verscheepte partijen steeds groter.

Einde geweld?

Jan Meeus denkt niet dat het geweld in de onderwereld zal eindigen nu Taghi in de cel zit. "Wat ik in het criminele milieu hoor, is dat men bang is dat Taghi nog een keer van zich zal laten horen. Na een aantal eerdere arrestaties dacht ik: nu zal het leger straatsoldaten dat bereid is om van alles voor hem te doen wel uitgeput raken. Maar iedere keer stonden er toch weer mensen op. En wat we zeker weten is dat de drugssmokkel niet ophoudt. Er komen altijd weer andere mensen naar boven om het gaat te vullen dat zo'n kopstuk achterlaat."
Klik op het blauwe icoontje boven dit verhaal en luister naar het gesprek met NRC-journalist Jan Meeus in het ochtendprogramma van Radio Rijnmond. Meeus is ook de auteur van het boek De Schiedamse Cocaïnemaffia.