nieuws

Rotterdam pakt shishalounges hard aan

Rotterdam gaat shishalounges flink aanpakken. Sinds september van dit jaar mag er in horecazaken niet meer gerookt worden. Daar zal streng op gecontroleerd worden vanaf april. Verantwoordelijk wethouder Bert Wijbenga verwacht dat er van de 44 Shishalounges er maar een paar overblijven.
Waterpijp roken met tabak mag niet meer, dus dan wordt het zonder tabak. Wethouder Wijbenga denkt dat daar niet veel interesse in zal zijn. "Als je de tabak weghaalt is het een soort kinderchampagne. Ik denk dat er maar een handvol inrichtingen zullen zijn die dat gaan aanbieden", aldus Wijbenga.

Incidenten

In Rotterdam zijn shishazaken sinds 2017 verplicht een horecavergunning te hebben. Maar de afgelopen maanden is er veel overlast geweest en zelfs enkele incidenten. De bomaanslag bij shishalounge Villa Blanca in Rotterdam-Delfshaven was daarvan de meest heftige.
Veel zaken zijn gecontroleerd. Een aantal lounges is ook daadwerkelijk gesloten. Maar qua wetgeving was het moeilijk de problemen grootschalig aan te pakken. Nu er niet meer gerookt mag worden denkt de gemeente shishazaken de stad uit te kunnen krijgen. De basis voor een shishazaak is immers verdwenen.
De politie heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen shishalounges en criminele activiteiten. "Soms zijn het gewelddadige incidenten, soms is het mis met de brandveiligheid en in bepaalde zaken is er ook verdenking van witwassen", besluit Wijbenga.

Branche

Henny Janssen, woordvoerder namens de shishalounges: "Ik denk dat er geen een ondernemer gaat stoppen. Integendeel, ze gaan zich keurig aan de wet houden en schakelen over op steentjes. Tuurlijk is er een verschil met tabak. Maar de vaste bezoeker gaat naar de lounge voor de sfeer en de bezoekers, niet voor de tabak. En die tabak zullen ze thuis dan wel tot zich nemen."
En over de onderzoeken, waar Wijbenga op doelt, zegt Janssen: "Ach, uiteraard zitten er overal rotte appels tussen. Die zitten er ook tussen de Hollandse zaken."