nieuws

'Kluizen onbeschadigd bij goudstavenroof'

Zwaarbewapende politieagenten bij het HBU-gebouw
Zwaarbewapende politieagenten bij het HBU-gebouw
Kluisbedrijf Safe Deposit zegt dat er geen aanwijzing is dat een van de kluizen in het HBU-gebouw in Rotterdam onrechtmatig is geopend. Zo zijn er geen braaksporen gevonden en is volgens het bedrijf vastgesteld dat onbevoegden geen toegang hebben gehad.
De politie doorzocht het kantoorpand aan de Coolsingel dinsdag vanwege de melding van een goudstavenroof eerder dit jaar. Daarbij is mogelijk voor tientallen miljoenen euro aan goud ontvreemd.
Het kluisbedrijf kan de inhoud van een kluis of het ontbreken daarvan niet bevestigen. Safe Deposit verhuurt alleen de kluizen en registreert niet de inhoud van de kluizen. Een 61-jarige man uit Oud-Beijerland is inmiddels aangehouden voor de roof. Het zou gaan om een oud-medewerker van het kluisbedrijf, maar de politie wil dit niet bevestigen.
Lees meer: Voor tientallen miljoenen gestolen bij goudroof Rotterdam

Verbijstering

Johan de Ruiter van het Goudwisselkantoor in Klaaswaal reageert vol verbijstering op de diefstal. Hij snapt niet hoe het kan dat er mogelijk voor tientallen miljoenen aan goudstaven is gestolen uit een kluis.
"Ik ben compleet verrast door dit nieuws", vertelt De Ruiter. "Het is onvoorstelbaar dat dit kan gebeuren. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zoveel goud bij elkaar ligt." Het goudwisselkantoor van de Ruiter heeft vanwege de veiligheid namelijk kleine voorraden, en hij is niet de enige.

Hoge goudprijs

De dief heeft volgens De Ruiter op een goed moment toegeslagen. De goudprijs is momenteel enorm hoog. "Ongeveer 235 kilo goud staat gelijk aan tien miljoen euro", vertelt hij.
Hij begrijpt alleen niet wat de dief precies wil doen met het goud. "Vanwege de legitimatie- en registratieplicht kan je er in Nederland eigenlijk niets mee. Ook verschillende EU-landen hanteren zo'n plicht, dus dat maakt het lastig om de goudstaven te verhandelen."