nieuws

Boerenprotest Shell Pernis rustig verlopen

Zo'n vierhonderd boeren uit Alblasserwaard en omstreken verzamelden zich woensdag bij Shell Pernis om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen van de politiek. Zij reden met hun trekkers vanuit industriebedrijf Chemours in Dordrecht over de A16 en A15 naar Pernis. "Ik wil een toekomst hebben en dat zit er zo niet in", vertelt één van de jonge boeren.
John Eijkelenboom uit Oud-Alblas wil gelijke monniken en gelijke kappen. "Op dit moment gaat alle stikstof die de boeren reduceren, weer in de industrie en wegenbouw. Zij profiteren en kunnen vooruit, terwijl de boeren moeten inkrimpen. Dat was niet de afspraak", stelt Eijkelenboom.

Grote vervuilers

Volgens Bart Belser, boer in Spijk, mogen grote vervuilers als Chemours en Shell 'gewoon zo doorgaan'. "En daarvoor moeten de koppen van de boeren afgedraaid worden", zegt Belser. "Daar zijn wij het niet mee eens en dat willen wij met deze actie laten zien."
Bij Shell Pernis waren veel jonge boeren te vinden. De sfeer is gemoedelijk: er wordt gedronken, gegeten en 'boerenmuziek' gedraaid. Ook de rit van Dordrecht naar Pernis verliep zonder problemen, zegt een jonge boer. "Er zijn weinig gekke dingen gebeurd. Het was prachtig om met elkaar overal heen te rijden."
Eijkelenboom denkt dat er nog meer boerenprotesten gaan komen. "Zolang er geen duidelijkheid is, blijven we doorgaan."
Lees meer: Actievoerende boeren bij Shell Pernis: 'Ze moeten niet aan m'n vreten zitten'