nieuws

Tieners Zuid-Holland-Zuid kunnen makkelijk aan alcohol komen

ROTTERDAM - Jongeren in Zuid-Holland-Zuid kunnen makkelijk aan alcohol komen. Uit onderzoek blijkt dat 15-jarigen in ruim 65 procent van de gevallen alcohol kunnen kopen in winkels, horecagelegenheden en bij andere verkooppunten.
Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Twente en het Nederlands instituut voor alcoholbeleid. De afgelopen twee maanden lieten zij 15-jarige jongeren bij 300 verkooppunten in de regio alcohol kopen. In 65,5 procent van de gevallen kregen de jongeren alcohol mee. In de horeca gebeurde dit zelfs in 73 procent van de gevallen.
Behalve de gemeenten Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht deden alle gemeenten uit de regio Zuid-Holland-Zuid mee aan het onderzoek. De jongeren bezochten in totaal 60 supermarkten, 31 slijterijen, 119 horecagelegenheden, 60 cafetaria's, 58 sportkantines en 2 jongerencentra.

Percentage 15-jarigen dat alcohol meekreeg:

Horeca 73 procent Sportkantines 67 procentCafetaria65 procentSupermarkten57 procentSlijterijen55 procent


Uitzonderingen

Sliedrecht en Gorinchem deden het volgens de onderzoekers opvallend goed; in alle bezochte cafetaria's en horecagelegenheden werd de leeftijdsgrens nageleefd. Ook de supermarkten in Dordrecht doen het relatief goed met een naleving van 64 procent.

‘Verontrustende uitkomsten'

Ondanks dat de cijfers beter zijn dan het landelijk gemiddelde, is burgemeester Van der Borg van de gemeente Graafstroom bezorgd over de uitkomsten. Naast burgemeester is Van der Borg ook voorzitter van regionale alcoholpreventieproject ‘Verzuip jij je toekomst?!' dat het onderzoek had aangevraagd: "Ik vind het percentage echt veel te hoog. De wettelijke leeftijdsgrens is natuurlijk niet voor niets vastgesteld op 16. Het op jonge leeftijd drinken van alcohol is gewoon schadelijk voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jongeren. De hersenen van jongeren zijn nog niet volgroeid en alcoholgebruik kan tot blijvende schade leiden."
Volgens de burgemeester hebben andere onderzoeken aangetoond dat de kans op alcoholverslaving aanzienlijk wordt verhoogd als kinderen voor hun 15e levensjaar beginnen met het drinken van alcohol: "Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat jongeren die voor hun 13e beginnen met drin­ken maar liefst 40% kans hebben dat ze op een bepaald moment in hun leven alcoholverslaafd zijn. Onder 16 moet je gewoon geen druppel alcohol drinken"

Aanpak

Volgens Van der Borg zullen er na aanleiding van de uitkomsten extra controles komen: "Die alcoholverstrekkers die zich niet aan de wet houden worden onmiddellijk beboet. Wanneer de alcoholverstrekker de wet blijft overtreden zal dit onherroepelijk leiden tot het intrekken van de vergunning voor verkoop van alcohol." Daarnaast wil de burgemeester alcoholverstrekkers gaan trainen. Ook moeten er volgens Van der aanvullende afspraken komen met vooral de horeca over ‘happy hours', schenktijden en openings- en sluitingstijden".
Foto 1: Ook de 15-jarige Jurgen kon moeiteloos aan alcohol komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl