nieuws

'Van muziek wist hij meer dan de meeste muzikanten'

"Het is een rare dag. Ik werd aan alle kanten wakker gebeld", vertelt saxofonist Benjamin Herman. Hij kan nog maar moeilijk geloven dat Jules Deelder niet meer leeft. Ze stonden in november nog op het podium in De Doelen bij de 75e verjaardag van Deelder. "Het was een hele bijzondere avond. Iedereen dacht dat Jules 120 zou worden.
"Ik heb Jules voor het eerst ontmoet toen ik vijftien was", vertelt de saxofonist. "Ik kreeg door mijn leraar Nederlands Schöne Welt (verhalenbundel van Deelder, red.) in de handen gedrukt. Sindsdien volg ik hem. Op een gegeven moment kwamen we elkaar tegen bij optredens en op festivals, we zijn vrienden geworden.

Never a dull moment

Met Deelder was er volgens Herman Never a dull moment. "Van muziek wist hij meer dan de meeste muzikanten. Je kon uren met hem over plaatjes praten. Jules had een uitgesproken mening over van alles, maar ook een brede smaak. Hij vond het leuk om van mening te verschillen. Dat zal ik ontzettend gaan missen."
Ze stonden vaker samen op het podium. "Vanaf het moment dat je aankomt, raakte je gelijk in discussie en dan rolde je zo het podium op. Dat gaat in één stuk door. Er was geen wezenlijk verschil tussen de kleedkamer en het podium."

Alles wordt ietsje saaier

"Overal in de stad hangen zijn teksten, alle plekken zijn verbonden met Jules. Alles ziet er anders uit en wordt ietsje saaier."
De saxofonist moet zelf spelen vandaag, maar doet vanavond met Boris van der Lek en heel z'n band een eerbetoon bij Pauw op NPO 1.