nieuws

Ziekenhuizen akkoord met nieuwe cao-afspraken

© Robin Utrecht (ANP
De ziekenhuisdirecties hebben vrijdag ingestemd met een hoger loon voor hun medewerkers. Ook krijgt het personeel onder meer eenmalig een extra uitkering van 1200 euro. Binnen vakbond FNV wordt gesproken over een 'snoepjesakkoord' en een 'mooi kerstcadeau', aldus een woordvoerder.
Vorig weekend zijn de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (VNZ) het eens geworden over een nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel. Daar is maandenlang actie voor gevoerd, in onze regio onder meer in Rotterdam (Ikazia ziekenhuis), Zwijndrecht en Dordrecht (Albert Schweitzer).
Ziekenhuismedewerkers krijgen in de cao een loonsverhoging van 8 procent in twee jaar tijd. Verder komen er onder meer een hogere onregelmatigheidstoeslag, extra geld voor onderwijs en om meer mensen voor de zorg te behouden.
De VNZ verwacht dat de nieuwe cao de branche zo'n 200 miljoen euro extra gaat kosten. Nu de werkgevers akkoord zijn, ligt de bal bij de leden van de vier betrokken vakbonden.
Bij de FNV mogen de leden tot het eind van de jaar hun mening geven over het akkoord. De vakbond zegt te verwachten dat de leden met de nieuwe cao zullen instemmen.
Lees meer: Ziekenhuispersoneel in actie:Dit is ook voor de patiënt