nieuws

Allseas stapt uit project Russische gaspijpleiding

Vertrek Pioneering Spirit
Vertrek Pioneering Spirit © Luchtfoto Dick Sellenraad
Het Nederlandse-Zwitserse offshorebedrijf Allseas stapt onder Amerikaanse druk uit Nord Stream 2. Dat is een groot project voor de aanleg van een gaspijpleiding van Rusland over de bodem van de Oostzee naar Duitsland. Allseas zit onder meer in onze regio.
De Verenigde Staten zijn al jaren fel gekant tegen de aanleg van deze pijpleiding, omdat die Europa te veel afhankelijk zou maken van Russisch aardgas. Bovendien kan Nord Stream 2 ervoor zorgen dat de gastoevoer via Oekraïne en Polen minder belangrijk wordt. Op die manier zou Rusland deze landen buitenspel kunnen zetten.

Trump versus Poetin


De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met sancties tegen bedrijven die meewerken aan Nord Stream 2. Omdat Allseas veel belangen heeft in de VS, heeft het bedrijf besloten het werk aan het Russische-Duitse project stil te leggen.
De Russische president Vladimir Poetin heeft in reactie op de Amerikaanse sancties gezegd dat de aanleg van de gaspijpleiding gewoon doorgaat. "Rusland voert economische projecten uit, ongeacht de sancties van wie dan ook", aldus Poetin.

Pioneering Spirit


Onderdelen van Allseas zijn Bluemarine Offshore Yard Service bij de Waalhaven en Machinefabriek Schaap in Hardinxveld. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Delft langs de A13.
Het concern is onder andere bekend van de Pioneering Spirit, met 382 meter het grootste offshoreschip ter wereld. Het schip, een groot varend platform, werd in 2014 van een werf in Zuid-Korea naar Rotterdam gebracht om hier te worden afgebouwd. De Pioneering Spirit werd ingezet bij Nord Stream 2.