nieuws

Het weer van vandaag: regen op komst

Het weer van vandaag: regen op komst
Het weer van vandaag: regen op komst
Een depressie op de Noordzee zorgt voor een zwaar bewolkte dag met regelmatig wat regen en motregen. Het is 8 a 9 graden en eerst is er maar een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwest, vanmiddag komt er een matige tot vrij krachtige west-noordwestenwind op gang. Vanavond trekt een regenzone naar het binnenland weg, maar er komen wel enkele buien achteraan. En de westenwind neemt toe naar 4 tot 5 Bft, aan zee tot windkracht 6.
Vannacht en morgen is het op enkele buien na droog, en het wordt morgen opnieuw 8 a 9 graden. Er is morgen een stevige westenwind, kracht 4 tot 6.
Vooruitzichten
Dinsdag is de buienkans veel groter want dan is er een nieuwe storing in de buurt. Het kan ook hard waaien: kans op windkracht 7 in de middag, als er flinke buien komen. Woensdag is het droog met minder wind, en flinke zonnige perioden. Mogelijk valt er later op donderdag een bui maar het is dan nog overwegend droog. Maximum 6 a 7 graden op de kerstdagen. Daarna is het licht wisselvallig met vooral vrijdag een bui.
Witte Kerst
We spreken van een witte kerst als er in De Bilt op beide dagen een aaneengesloten sneeuwdek aanwezig is. Sinds het begin van de metingen van 1901 is er slechts 8 keer sprake geweest van een witte kerst. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2010. Dan is er nog de ‘net-niet-witte-kerst’ en dat is wanneer bijvoorbeeld op slechts een van beide dagen sneeuw lag in De Bilt. Of er een onderbroken sneeuwdek aanwezig was. Een ‘net-niet-witte-kerst’ is 20 keer voorgekomen.