nieuws

'Een kwart van de mensen weet wat er moet gebeuren als een oog geraakt wordt door vuurwerk'

© Pixabay
Niet veel Nederlanders weten wat ze moeten doen als ze gewond raken aan een oog door vuurwerk. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Oogziekenhuis en het Rode Kruis. 27 procent van de 761 ondervraagden weet wel wat er moet gebeuren, de rest niet.
Toch is er sprake van een verbetering ten opzichte van 2016. Toen wist 13 procent van de ondervraagden hoe een geraakt oog moet worden behandeld.
"Als het oog nog intact is en de pupil nog rond, dan moet het oog zo snel mogelijk worden gespoeld om het kruit eruit te halen", zegt de Rotterdamse oogarts Tjeerd de Faber. "Op deze manier wordt het chemisch letsel aan het oog zoveel mogelijk beperkt."
"Als het oog gebarsten of gescheurd is, dan is het belangrijk te voorkomen dat de kostbare structuren in het oog verloren gaan", gaat De Faber verder. "Laat daarom het oog zoveel mogelijk met rust en zoek zo snel mogelijk deskundige medische hulp."
Bij een brandwond is het beter gesteld met de kennis. Ongeveer driekwart van de ondervraagden weet dat de huid moet worden gekoeld met lauw kraanwater. Een grote wond moet daarentegen niet worden afgespoeld, maar meteen worden afgedekt met steriel verband.
Volgens het Rode Kruis maakt 21 procent van de ondervraagden zich wel zorgen over dat ze mogelijk vuurwerkletsel oplopen.