nieuws

Honderden nemen afscheid van Jules Deelder

Een groot gezelschap van intimi heeft Jules Deelder dinsdag de laatste eer bewezen in uitvaartcentrum Hofwijk in Overschie.
Muzikanten met wie de op 75-jarige leeftijd overleden Rotterdamse nachtburgemeester in de loop van de jaren heeft gespeeld begeleidden de oude Citroën-stationwagon met daarin de kist van Deelder tot aan de deur.
In de aula van Hofwijk waren toespraken van Deelder's 'eeuwige verloofde' Annemarie, dochter Ari en Francien Schuursma, van uitgeverij De Bezige Bij, waarbij de boeken van Deelder al sinds 1969 verschenen.
Annemarie benadrukte nog dat haar Jules voor iedereen een eigen betekenis had, en dat ze hem graag met iedereen heeft 'gedeelderd.'
Na afloop van de uitvaart was er een herdenking in de Doelen. Een van de mensen die naar de Doelen kwam is stadsdichter Daniël Dee. "Ik heb in 2005 het geluk gehad met Deelder een korte toer te doen. Dan zat ik in de kleedkamer te wachten. En als Jules dan kwam dan ging het feest los. Dus het mag ook wel dat het vandaag losjes is."
Jules was een voorbeeld voor Daniël. "Ik ben heel dankbaar, zonder Jules was ik nooit dichter geweest. Ik zag hem op tv en ik dacht: die absolute vrijheid wil ik ook en toen ben ik gaan dichten."

Een jaar lang in het zwart

Het doel van de middag was voor Daniël herinneringen op te halen. "Eigenlijk vind ik dat Rotterdam een heel jaar lang in het zwart moet lopen, want dit is een groot verlies."
Daar is ook Harry-Jan Bus, directeur van theater Walhalla, het mee eens. "Die trots die Rotterdammers hebben, dat hebben we door Jules' werk. Daar heeft hij aan bijgedragen met zijn werk. Dat is een gat wat hij achterlaat want niemand gaat dat opvolgen."
Harry-Jan was hecht met Jules en zijn familie. "Eigenlijk was de hele familie bij ons betrokken. We waren heel close met elkaar. Gelijk het gevoel van wat moet deze stad zonder Jules die eigenlijk zoveel voor deze stad heeft betekend?"
Dit soort mooie herinneringen heeft acteur John Buijsman ook. "Er is eigenlijk niks zo Rotterdams als Jules. Van mij mag de Euromast ompleuren. Er is niemand zo goed in het uitleggen van Rotterdam als Jules dat doet."
Directrice Janneke Starink van de Doelen noemt de herdenking 'super bijzonder'.
"Een paar weken geleden stonden we hier nog een verjaardag te vieren. Jules een middelpunt en het hoogtepunt. Een paar weken later weer hier, dat is heel bijzonder."
Ook Bart Chabot was aanwezig en haalde het moment aan dat een hacker Jules Deelder twintig jaar geleden op Rijnmond.nl doodverklaarde. "Nou Jules, zei ik, voor een pas overledene hanteer je een knap, kwieke tred. Jongen, zei Jules. Als dit het leven na de dood is, dan kan ik je verzekeren dat het zich in geen enkel opzicht onderscheid van het leven ervoor."