nieuws

Mist zorgt voor meer luchtverontreiniging na vuurwerk

Vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam.
Vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam. © Maikel Coomans
Er is meer fijnstof gemeten in de regio na de jaarwisseling dan in voorgaande jaren, zo meldt DCMR. Dit jaar duurde het meer dan twee uur voordat de concentraties weer gedaald waren tot het normale niveau.
De milieudienst verklaart de stijging door de lage windsnelheden en de aanwezige mist. De concentraties van fijnstof zijn terug te vinden via de website luchtmeetnet.
Fijnstof is een verzamelnaam voor zeer fijne stofdeeltjes die de lucht verontreinigen. Bij inademing kunnen de stofdeeltjes tot diep in de longen komen.
Rond de jaarwisseling was het droog en mistig op de meeste plaatsen en stond er een zwakke wind. De wind zorgt ervoor dat het fijnstof snel wordt verspreid en dat de hoge concentraties snel dalen.
Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij de effecten van vuurwerk op de luchtkwaliteit. Bij mistig, koud en windstil weer zijn de concentraties hoger. Bij harde wind wordt de vervuiling snel verdund en verdreven en zijn de concentraties lager.
Ook de hoeveelheid en het soort vuurwerk spelen een rol. Vuurpijlen die hoog in de lucht ontploffen, zorgen voor minder vervuiling in de lagere luchtlagen dan knalvuurwerk op de grond.