nieuws

Protest tegen bomenkap met 'bomenkerkhof' langs A29

Het is een opmerkelijk gezicht, vlak naast de Heinenoordtunnel en de A29. Iemand heeft daar een heus 'bomenkerkhof' geplaatst, bestaande uit meer dan twintig witte kruizen.
Arjan Leeuwenburgh zag het tafereel eerst vanaf de snelweg en besloot woensdagavond dichterbij een kijkje te nemen. Hij zag op de kruizen de namen van verschillende boomsoorten staan, zoals de populier, eik, berk en els.
Ook staat er voor elke boom een 'geboortedatum' en 'overlijdensdatum' en zijn er meerdere kaarsjes neergezet. Bij het kerkhof hangt een spandoek met de tekst 'kappen met bomenmoord', ondertekend door 'Paulus de Booskabouter'.

Windpark

Wie de kruizen heeft geplaatst, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk heeft de actie te maken met het voornemen voor het Windpark Oude Maas in de omgeving. Het plan is om aan weerszijden van de Heinenoordtunnel in totaal vijf windturbines te plaatsen. Daarvoor moeten meer dan duizend bomen worden gekapt.
De Raad van State bepaalde in juni 2019 dat de turbines er mogen komen. Het bestemmingsplan voor Windpark Oude Maas is daarmee onherroepelijk.
Lees meer: Windmolens zo hoog als de Euromast toegestaan bij Heinenoord

'Luguber'

De meningen over het protest zijn verdeeld. "Ik vind de actie geweldig", zegt een man. "Langs de N489 hebben ze net 450 bomen gekapt en nu moet dit bos eraan geloven om een paar windmolens neer te zetten. Ik vind het diep triest en ik schaam me rot dat dit in Nederland kan gebeuren. Ik weet niet wie dit heeft geplaatst, maar ik sta er honderd procent achter."
Een hardloopster noemt het 'luguber'. "Het is nu mistig en niet licht. Dan zie je een paar van die kruizen staan... Ik begrijp dat je niet blij met dat er bomen gekapt worden, maar het is niet mijn smaak. Ik kan me voorstellen dat kinderen hier ook best geschokt van zijn. Als ze willen choqueren is dat wel gelukt."
De politie heeft vooralsnog geen actie ondernomen om de kruizen weg te halen.