nieuws

'Kapsalon Romy toont ook positieve kanten dementie'

Na een aantal bijzondere prijzen is de film 'Kapsalon Romy' over de ziekte Alzheimer volgende week te zien in Cinema Islemunda in IJsselmonde, Rotterdam-Zuid. "We merken dat ook veel volwassenen de film waarderen", zegt regisseur Mischa Kamp vrijdag op Radio Rijnmond.
"De film laat ook de positieve kanten zien, zoals dat je binnen de familie op zo'n moment dichter bij elkaar kan komen."

Beginnende Alzheimer

Kapsalon Romy gaat over een oma die kapster is en worstelt met beginnende Alzheimer. Romy is de kleindochter en de twee krijgen een bijzondere band. Oma moet eerst op haar kleindochter passen, maar uiteindelijk past Romy op haar oma.
De film viel al meerdere keren in de prijzen, bijvoorbeeld op het grootste Europese festival voor jeugdfilms in Italië en het grote Tel Aviv International Children's Film Festival.

Oma

De Rotterdamse Mischa Kamp maakte eerder films als 'Het Paard van Sinterklaas', 'Tony 10' en 'Sing Song'. "Kapsalon Romy is ontstaan nadat scenarioschrijfster Tamara Bos van Het Paard van Sinterklaas en ik die film hadden gemaakt", vervolgt Kamp.
"Toen kwam Tamara op het idee, geïnspireerd op haar oma, om iets te maken over de band tussen een oma en haar kleinkind waarvan de oma beginnende Alzheimerverschijnselen krijgt."

Kindacteurs

In de vorige films werkte ze ook veel met kinderen als acteur. Het is volgens haar altijd spannend hoe dat uitpakt.
"Je hebt nooit te maken met een acteur die het vaker heeft gedaan, zoals bij Het Paard van Sinterklaas en nu ook bij Vita Heijmen die de rol van Romy speelt. Dus je loopt wel een risico omdat je niet weet wat ze wel en niet kunnen. Een goede casting helpt heel erg, maar het blijft spannend."

De film is volgende week woensdag, donderdag en vrijdag te zien bij
.