nieuws

'Bomenkerkhof' Hoeksche Waard verdwenen

Het opmerkelijke bomenkerkhof langs de A29 bij de Heinenoordtunnel is verdwenen. Dat heeft Rijkswaterstaat bevestigt aan Rijnmond. Wie de twintig witte kruizen heeft weggehaald, is niet bekend.
Het bomenkerkhof werd vorige week voor het eerst opgemerkt. Op elk kruis stond de naam van een bomensoort en een geboorte- en overlijdensdatum. Ook hing er een spandoek met de tekst 'kappen met bomenmoord', ondertekend door 'Paulus de Booskabouter'.
Lees meer: Protest tegen bomenkap met 'bomenkerkhof' langs A29
Het is ook nog altijd niet duidelijk wie de kruizen heeft geplaatst. Vermoedelijk heeft de protestactie te maken met het voornemen voor het Windpark Oude Maas in de directe omgeving. Daarvoor moeten meer dan duizend bomen worden gekapt.
De grond waarop de kruizen waren geplaatst, is eigendom van Rijkswaterstaat. Zij wilden afgelopen week poolshoogte nemen bij het kerkhof, maar toen bleken de kruizen al te zijn weggehaald.
"Toen we een kijkje gingen nemen op de locatie, waren ze al weer weg", zegt Nicole Wegman van Rijkswaterstaat. "Dus we weten niet wie ze heeft neergezet en wie ze heeft weggehaald."
Volgens de gemeente Hoeksche Waard dragen de vijf nieuwe windmolens bij aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente.

"De bomen worden gecompenseerd door op een nieuwe locatie tussen het dorp Heinenoord en de Oude Maas nieuwe natuur aan te leggen. Hier komen verschillende soorten bomen en het stuk natuur wordt toegankelijk en beleefbaar gemaakt voor bezoekers", aldus de gemeente.